100-ročný neurológ ho jedáva na kilá. Táto zelenina je zdrojom dlhovekosti!

Krížová/ listová/ zelenina  patrí medzi najzdravšiu skupinu zeleniny. Množstvo štúdií potvrdzuje, že poskytuje cenné vitamíny a môže chrániť pred rakovinou. Ale tento druh kapusty je jedinečný. Je základom čínskej stravy a u nás  má čoraz viac priaznivcov.

1. Pak choi je tajomstvo dlhovekosti najstaršieho neurológa na svete

Pak choi alebo bok choi, je u nás  známy aj ako „čínska kapusta“, je unikátna odroda krížovej zeleniny. Na rozdiel od našej bielej kapusty netvorí hlávky, ale pozostáva z podlhovastých, chrumkavých a šťavnatých zelených listov. Sú jemné a netreba ich dlho variť – stačí smažiť alebo blanšírovať.

V Číne je známa už viac ako 1 500 rokov a súdiac podľa jej vlastností môžete si byť istý, že ide o zeleninu, ktorá zabezpečuje  dlhovekosť ľudí. 100 g kapusty pak choi má iba 13 kcal a zároveň je to pokladnica vitamínov A, E, C, K a vitamínov skupiny B. vápnik, železo, horčík, draslík alebo fosfor.

Tieto zložky spôsobujú, že konzumácia pak choi má veľký vplyv na kardiovaskulárny a nervový systém, ako aj na stav pokožky a nechtov. Vďaka veľkému obsahu vlákniny  v zelenine reguluje činnosť čriev a metabolizmus. Je teda nenahraditeľná pre ľudí, ktorým záleží na linii.

Pak choi podporuje srdce a nervový systém a môže tiež chrániť pred rakovinou.

Vitamín C, vitamín E a beta-karotén prítomné v kapuste sú tiež silné antioxidanty, takže pri pravidelnej konzumácii môžu brzdiť rozvoj alebo znižovať zápal v tele. Túto jedinečnú zeleninu má na jedálnom lístku aj Dr. Howard Tucker, najstarší neurológ na svete,  ktorý bol zapísaný do Guinessovej knihy rekordov. Dr. Tucker a jeho 90-ročná manželka, tiež aktívna  lekárka, sa nevyhýbajú ani listovej zelenine , najmä pak choi. V jednom z rozhovorov doktor Tucker priznal, že zdravá strava je jedným z prvkov životného štýlu, ktorý zabezpečuje dlhovekosť.

2. Jedna magická ingrediencia. Chráni pred rakovinou

Antioxidanty prítomné v pak choi majú silný protirakovinový účinok. Rovnako ako vláknina, ktorá sa vo svetle nedávnych výskumov ukázala ako účinná v prevencii rakoviny hrubého čreva či prsníka.

Výskum publikovaný v Aging-US naznačuje, že pak choi obsahuje ďalšiu zložku, ktorá môže chrániť pred rakovinou. Dr. Ingrid Herr z univerzity v Heidelbergu uvádza, že táto kapusta obsahuje sulforafan, jednu z najsilnejších protirakovinových zlúčenín. Ba čo viac, môže dokonca predĺžiť životnosť, pretože znižuje zápal a chráni bunky pred oxidačným stresom.

Kapusta Pak choi sa tiež oplatí zahrnúť do stravy kvôli tomu, že:

  • nižšie riziko chronických ochorení – pak choi obsahuje kvercetín, antioxidant, ktorý má silný protizápalový účinok, vďaka čomu sa znižuje riziko nielen rakoviny, ale aj srdcových chorôb, aterosklerózy či cukrovky 2.
  • normalizácia krvného tlaku – kapusta je zdrojom draslíka, horčíka a vápnika, ktoré prirodzene znižujú krvný tlak; okrem toho výskum ukazuje, že správne množstvo draslíka v strave môže eliminovať škodlivé účinky nadbytku sodíka,
  • zlepšenie imunity – vďaka vitamínu C, antioxidantom a selénu, ktoré strážia správne fungovanie imunitného systému

 Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*