Krížová/ listová/ zelenina patrí medzi najzdravšiu skupinu zeleniny. Množstvo štúdií potvrdzuje, že poskytuje cenné vitamíny a môže chrániť pred rakovinou. Ale tento druh kapusty je jedinečný. Je základom čínskej stravy a u nás má čoraz viac priaznivcov.
1. Pak choi je tajomstvo dlhovekosti najstaršieho neurológa na svete
Pak choi alebo bok choi, je u nás známy aj ako „čínska kapusta“, je unikátna odroda krížovej zeleniny. Na rozdiel od našej bielej kapusty netvorí hlávky, ale pozostáva z podlhovastých, chrumkavých a šťavnatých zelených listov. Sú jemné a netreba ich dlho variť – stačí smažiť alebo blanšírovať.
V Číne je známa už viac ako 1 500 rokov a súdiac podľa jej vlastností môžete si byť istý, že ide o zeleninu, ktorá zabezpečuje dlhovekosť ľudí. 100 g kapusty pak choi má iba 13 kcal a zároveň je to pokladnica vitamínov A, E, C, K a vitamínov skupiny B. vápnik, železo, horčík, draslík alebo fosfor.
Tieto zložky spôsobujú, že konzumácia pak choi má veľký vplyv na kardiovaskulárny a nervový systém, ako aj na stav pokožky a nechtov. Vďaka veľkému obsahu vlákniny v zelenine reguluje činnosť čriev a metabolizmus. Je teda nenahraditeľná pre ľudí, ktorým záleží na linii.
Pak choi podporuje srdce a nervový systém a môže tiež chrániť pred rakovinou.
Vitamín C, vitamín E a beta-karotén prítomné v kapuste sú tiež silné antioxidanty, takže pri pravidelnej konzumácii môžu brzdiť rozvoj alebo znižovať zápal v tele. Túto jedinečnú zeleninu má na jedálnom lístku aj Dr. Howard Tucker, najstarší neurológ na svete, ktorý bol zapísaný do Guinessovej knihy rekordov. Dr. Tucker a jeho 90-ročná manželka, tiež aktívna lekárka, sa nevyhýbajú ani listovej zelenine , najmä pak choi. V jednom z rozhovorov doktor Tucker priznal, že zdravá strava je jedným z prvkov životného štýlu, ktorý zabezpečuje dlhovekosť.
2. Jedna magická ingrediencia. Chráni pred rakovinou
Antioxidanty prítomné v pak choi majú silný protirakovinový účinok. Rovnako ako vláknina, ktorá sa vo svetle nedávnych výskumov ukázala ako účinná v prevencii rakoviny hrubého čreva či prsníka.
Výskum publikovaný v Aging-US naznačuje, že pak choi obsahuje ďalšiu zložku, ktorá môže chrániť pred rakovinou. Dr. Ingrid Herr z univerzity v Heidelbergu uvádza, že táto kapusta obsahuje sulforafan, jednu z najsilnejších protirakovinových zlúčenín. Ba čo viac, môže dokonca predĺžiť životnosť, pretože znižuje zápal a chráni bunky pred oxidačným stresom.
Kapusta Pak choi sa tiež oplatí zahrnúť do stravy kvôli tomu, že:
- nižšie riziko chronických ochorení – pak choi obsahuje kvercetín, antioxidant, ktorý má silný protizápalový účinok, vďaka čomu sa znižuje riziko nielen rakoviny, ale aj srdcových chorôb, aterosklerózy či cukrovky 2.
- normalizácia krvného tlaku – kapusta je zdrojom draslíka, horčíka a vápnika, ktoré prirodzene znižujú krvný tlak; okrem toho výskum ukazuje, že správne množstvo draslíka v strave môže eliminovať škodlivé účinky nadbytku sodíka,
- zlepšenie imunity – vďaka vitamínu C, antioxidantom a selénu, ktoré strážia správne fungovanie imunitného systému
Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply