12 príznakov, ako sa vám snaží telo povedať, že máte poškodenú pečeň.

Máme len jednu pečeň a o tú sa musíme starať, preto tieto príznaky neignorujte.

Pomáha nielen odfiltrovať toxíny a čistiť krv, ale prispieva aj k vyrovnávaniu hormónov a zohráva veľkú úlohu pri spracovaní a distribúcii živín z potravy.

Ako sa dozviete, či vaša pečeň potrebuje pomoc a čo treba robiť

O tom sa dozvieme neskôr v článku. Existuje mylná predstava, že na poškodenie pečene je potrebné byť takmer alkoholik, ale v skutočnosti existujú aj iné príčiny, ktoré môžu spôsobiť jej poškodenie a chorobu. Môže to byť napríklad banálna recepcia akéhokoľvek druhu lekárskych prípravkov a pomocných prostriedkov, ktorú praktizuje väčšina z nás.

Nasledujúce príznaky naznačujú prítomnosť ochorenia pečene:

  • Biele alebo žlté nechty
  • Modriny na rôznych miestach tela
  • Žltosť kože a očí (tok žlče)
  • Bolesť brucha a nadúvanie
  • Opuch chodidiel a členkov
  • Svrbivá pokožka
  • Tmavý moč
  • Zápcha, hnačky alebo krv v stolici
  • Chronická únava
  • Nevoľnosť alebo zvracanie
  • Strata chuti do jedla

Ak zistíte, že máte jeden alebo viac z vyššie uvedených príznakov, mali by ste najprv vyčistiť pečeň a zmeniť stravu. Zamerajte sa na stravovanie zdravších potravín, ako je zelenina a ovocie, prestanete jesť rafinované potraviny a tie, ktoré boli spracované.

Ako si dať doporiadku pečeň sami?

Pite veľa vody. Zamerajte sa na používanie ekologických výrobkov a zabráňte používaniu výrobkov obsahujúcich GMO.

Zastavte používanie všetkých druhov rafinovaných cukrov, vrátane bielej, hnedej, cukrovej repy a cukrovej trstiny, rovnako ako šťavy z cukrovej trstiny a jej kryštálov.

Vyvážte svoju stravu – zvyšujte príjem zdravých tukov, fermentovaných potravín, nepražených orechov, naklíčených zŕn, semien, surových potravín a bielkovín rastlinného a živočíšneho pôvodu.

Zvýšte spotrebu zelenej listovej zeleniny bohatej na vitamíny B, C a K, ako aj minerály – horčík a foláty.

Zvýšte príjem síry tým, že konzumujete viac kapusty, brokolicu, ružičkový kel, špargľu, cibuľu, cesnak a vajcia z kurčiat voľne žijúcich zvierat.

Vyhnite sa používaniu rafinovaných olejov a spôsobte zápal. Zahŕňajú rastlinné, sójové, kukuricové, bavlnené, repkové a slnečnicové oleje. Nahradí vyššie uvedený olej zdravšiu alternatívu k nim, ako je kokosový olej a palmový olej, avokádový olej.

Zvýšte príjem potravín bohatých na aminokyseliny, ako je kapusta, repa, petržlen, špenát, vajcia z kurčiat voľne žijúcich zvierat a kurčiat. Obmedzte používanie fruktózy na dvadsaťpäť gramov denne.

Zvýšiť príjem vlákniny k tridsaťpäť gramov za deň kvôli konzumácii ružičkového kelu, brokolice, artičoky, avokádo, Chia semien a ľanu.

Pokiaľ je to možné, snažte sa zabrániť konzumácii alkoholu (vieme, že to nie je veľmi populárne, ale chcete byť zdravý?). Nižšie uvedené produkty by sa mali stať neoddeliteľnou súčasťou vašej stravy, pretože sú najlepšie schopné zvládnuť čistenie a obnovu pečene.

Dve najlepšie pomôcky na liečbu pečene

Kurkuma

Kurkuma by sa mala konzumovať každý deň, pretože je mimoriadne prospešná pre zdravie celého tela. A vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam pomáha predchádzať zničeniu pečene a obnoviť jej funkciu. Upozorňujeme, že kurkumín (látka obsiahnutá v kurkum) sa účinnejšie absorbuje v kombinácii s čiernym korením.

Ostropestrec mariánsky

Ostropestrec mariánsky je ďalší dôležitý produkt, ktorý sa dobre vyrovná s ochranou pečene. Obsahuje silymarínu – silný protizápalový, antioxidant, antivírusové a má protivofibroznu látku, ktorá chráni pečeň pred poškodením spôsobeným vplyvom alkoholu, liekov, toxínov a vírusov. Je skutočne veľmi dôležité, aby boli plne ozbrojení, včas rozpoznali existujúce poruchy v práci pečene alebo aby ich vôbec neumožnili.

Ak si však váš stav aj tak nezlepší, odporúčame vám navštíviť lekára. Uskutočnenie funkčného testu pečene môže byť prvým krokom na ceste k jej zotaveniu. Nezabudnite sa postarať o seba a byť zdravý!

Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*