V ťažkých časoch, akými sú vojny a hospodárske krízy, sa ľudia vždy obracali k prírode, kde hľadali a našli potravu. Málokto vie, že nie je nič zdravšie ako divo rastúce rastliny.
Len ak žijete v súlade s prírodou, môžete dosiahnuť skutočné zdravie. Divoké rastliny na vašom dvore sú skutočnou pokladnicou vitamínov a minerálov potrebných pre ľudské telo.
Väčšinu z týchto rastlín považujeme za „burinu“, ale ak ich správne pripravíte, dostanete zadarmo chutné a zdravé jedlo, ktoré je schopné úplne obnoviť vaše telo.
Portulaka zeleninová (Portulaca oleracea)
Hovorí sa jej aj tušt, blušt, portulak. Je skutočnou hviezdou medzi divo rastúcimi rastlinami. Portulaka je skutočnou zásobarňou omega-3 mastných kyselín, ktoré sú tak dôležité pre naše zdravie. Je veľká pravdepodobnosť, že práve v tomto období vám táto rastlina rastie na dvore alebo v záhrade, pretože podľa štatistík ide o najrozšírenejšiu „burinu“ na svete. Portulaka je miniatúrna rastlina, so šťavnatými mäsitými listami a červenkastými stonkami. Rastie ako divoká rastlina na dvoroch, pozdĺž riek, potokov, kanálov a okrajov lesov. Je odolná voči vysokým aj nízkym teplotám a suchu, darí sa jej na chudobnej pôde.
Je výborným zdrojom antioxidantov, vitamínov C, A, B a E a omega-3 mastných kyselín.
Okrem množstva omega-3 mastných kyselín obsahuje portulaka: šesťkrát viac vitamínu E ako špenát, sedemkrát viac betakaroténu ako mrkva, 25 mg vitamínu C na šálku (20 % odporúčanej dennej dávky), horčík , vápnik, železo, vitamín B2, draslík, fosfor a mangán.
Portulaka je veľmi užitočná, ak máte problémy s močením alebo trávením. Má antimykotické a antimikrobiálne účinky. Užitočná je aj pri kožných ochoreniach – priaznivo pôsobí na akné, psoriázu a popáleniny.
Jej mladé listy a stonky sú ideálne do šalátov a sendvičov. Portulaka je bohatá na pektín, preto ju možno použiť na zahusťovanie polievok a dusených pokrmov.
Nazbierajte veľa mladých výhonkov. Bylinky umyjeme, krátko povaríme v osolenej vode a vyberieme do misky. Pridáme nasekaný cesnak a zalejeme olivovým olejom, soľou a trochou korenia. Dobre premiešajte a konzumujte ako šalát alebo prílohu.
Rovnako tak môžete pár mladých výhonkov pridať do čerstvého zeleného šalátu. Podporuje liečbu anémie. Portulaku môžeme krátko opražiť aj na tuku, potom zaliať vajcom, pridáme smotanu, podávame s domácim chlebom.
Púpava
Zdravotné benefity púpavy už zrejme poznáte. Niet dvora, kde by nevyklíčila púpava, ale zvyčajne o nej uvažujeme len ako o kvetoch alebo burine.
Listy púpavy môžete použiť do šalátov, polievok a štiav. Pripraviť ju môžete rovnako ako špenát. Listy a kvety púpavy sa dajú sušiť a pripraviť z nich čaj. Koreň môžete usušiť a upražiť, použiť ako náhradu kávy, z kvetov sa dá vyrobiť víno alebo med.
Púpava má antioxidačné vlastnosti a obsahuje zlúčeniny taraxacín a taracerín spolu s inulínom a levulínom, vďaka čomu má mimoriadne liečivé vlastnosti: pôsobí ako prírodné laxatívum a diuretikum, pomáha pri plynatosti a opuchoch, normalizuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zlepšuje chuť do jedla a povzbudzuje prácu žalúdka, čistí a regeneruje pečeň, pomáha pri popáleninách a štípancoch.
Púpava má tiež antivírusové vlastnosti a môže byť užitočná v boji proti herpesu a AIDS.
Mladé listy púpavy odporúčame dobre umyť a pridať do zeleného šalátu. Okrem toho, že vám púpava obnoví sily počas jarnej letargie, dokáže zlepšiť imunitu natoľko, že s vami žiadna choroba nič nezmôže!
ŽIHĽAVA
Na poslednom mieste v našom zozname, ale v neposlednom rade, je žihľava – urtica dioica. Na jej listoch sú jemné chĺpky, ktoré obsahujú zmes zlúčenín vrátane histamínu, serotonínu a acetylcholínu. Ak sa ich dotknete, chĺpky vylejú túto šťavu na pokožku, čo spôsobí pocit pálenia. To je presne dôvod, prečo väčšina z nás pred konzumáciou žihľavu varí.
Žihľavu však možno použiť aj surovú – chemické látky spôsobujúce pálenie odstránite aj ponorením do studenej vody.
Žihľava má vysoký podiel železa, draslíka, mangánu, vápnika a vitamínov A, C, D a K.
Jedna šálka žihľavy vám dodá neuveriteľných 1 790 IU vitamínu A, čo je až 300 % odporúčanej dennej dávky.
Naše odporúčanie na chutné jedlo je žihľavový prívarok.
Podusíme cibuľu a pár strúčikov cesnaku, potom pridáme na jemno nakrájanú žihľavu a jednu nastrúhanú mrkvu. Krátko povaríme a ku koncu pridáme za hrsť ryže a korenie, uvaríme do mäkka. Všetko rozmixujeme do hladka. Tento výdatný vývar urobí s vaším telom zázraky. Prívarok môžeme podávať, napríklad z vajíčkom.
Časti žihľavy, ktoré sa najčastejšie konzumujú, sú listy a jej koreň. Netreba však zabúdať ani na semená žihľavy.
Spomenuli sme len tri voľne rastúce rastliny, ktoré môžete použiť ako potravu alebo liek. V skutočnosti je ich oveľa viac.
Nové potraviny odporúčame zaraďovať do jedálnička postupne. Naučte sa dobre rozoznávať divoké rastliny skôr, ako ich začnete používať. A keď ich dobre poznáte – nápaditým a zdravým jedlám na vašom stole nebude konca-kraja.
Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply