Všetci odborníci od imunológov až po odborníkov na výživu upozorňujú, že pre zdravý organizmus a silnú imunitu sú najdôležitejšie črevá, teda stav črevného mikrobiómu.
Španielská odborníčka na výživu Eli Galego upozornil na niektoré potraviny, ktoré priamo poškodzujú zdravie tohto orgánu a takmer všetci ich jeme každý deň.
Eli Galego vysvetlilla že baktérie, ktoré uvoľňujú toxíny, môžu byť prítomné v črevnom trakte, čo môže aktivovať zápal, čo vedie k zrýchlenému starnutiu tela a vzniku chorôb. Konzumácia niektorých potravín podľa nej prispieva k množeniu týchto baktérií a zvyšuje tak koncentráciu zdraviu škodlivých toxínov.
Poukázala na tri skupiny takýchto potravín:
Alkohol
Alkoholické nápoje sú jedným z hlavných ničiteľov zdravej črevnej mikroflóry.
„Toxický alkohol je schopný zmeniť štruktúru tkaniva a podporiť prenikanie škodlivých baktérií do vnútorných orgánov,“ hovorí Eli Galego.
Spracované potraviny
Spracované potraviny často obsahujú trans-tuky, ktoré zasahujú do normálneho fungovania čriev a narúšajú ich „normálnu“ flóru. Na tieto tuky sú bohaté najmä potraviny, ktoré kupujeme v pekárňach, (v koláčoch a sladkom pečive) a ktoré všetci jeme takmer každý deň.
Sýtené nápoje
Keď hovoríme o negatívnom vplyve sýtených nápojov na zdravie čriev, odborníčka poznamenala, že „doslova zaplavujú telo toxínmi, ktoré drasticky zhoršujú imunitu.“
Leave a Reply