Cesnak je známy svojou výraznou chuťou a arómou. Nie každý mu príde na chuť, no je výbornou prísadou, ktorá dodá to pravé ,,cesnakové“ polievkam, marinádam a prakticky čomukoľvek inému. Aj nátierky sú z neho lahodnou pochúťkou. A prečo by ste mali siahnuť práve po cesnaku?
Cesnak je totiž obsahuje širokú škálu vitamínov a podporuje aj imunitný systém, čo znamená, že pri chorobe by sme sa mu určite vyhýbať nemali. Bojuje aj pri artritíde, či obmedzuje tvorbu rakovinotvorných buniek. Tu je niekoľko receptov, ako z neho pripraviť chutné nátierky, ktoré budú chutiť celej rodine.
1) Jemná cesnaková s mrkvou:
Čo budete potrebovať? Na túto nátierku vám postačí: jeden strúčik cesnaku, samozrejme, ak chcete dosiahnuť výraznejšiu chuť, pridajte ešte jeden, dve väčšie mrkvy, tavený syr a na dochutenie štipku soli.
Postup: Mrkvu a cesnak očistite, potom mrkvu nastrúhajte čo najjemnejšie. Cesnak je najlepšie vylisovať cez lisovač. Tieto ingrediencie zmiešajte dokopy, pridajte tavený syr a dochuťte.2)
2) Nevšedná cesnaková so smotanou:
Na túto nátierku budete potrebovať: kyslú smotanu, cesnak, 2 polievkové lyžice tatárskej omáčky, prípadne majonézy, a syr.
Postup: Ako prvý očistite a prelisujte cesnak. Počet strúčikov je na vás. Všetky tieto ingrediencie spolu premiešajte v miske. Ak je potrebné nátierku dochutiť pridajte štipku soli.
3) Klasická jednoduchá cesnakovo-syrová:
Táto nátierka je veľmi jednoduchá. Budete potrebovať iba 200 gramov syra, 5 strúčikov cesnaku a 150 gramov majonézy.
Postup: Najskôr nastrúhajte syr (vhodnejšie sú väčšie kúsky). Cesnak prelisujte, pridajte majonézu a všetko dobre premiešajte.
Leave a Reply