Ak trpíte častými brušnými alebo črevnými kolikami, zápchami a zlým vyprázdňovaním, pocitom plynatosti, potom by ste mali vyskúšať očistu čreva týmito 6 potravinami.
Pomôžu vám obnoviť vnútornú rovnováhu tejto časti tráviaceho systému.
6 potravín s protizápalovými vlastnosťami, ktoré pomáhajú napraviť vaše črevá:
1) ZELER
Zeler ako prírodný zdroj draslíka má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, pomáha udržiavať vnútornú rovnováhu buniek tým, že ich vyživuje a odstraňuje toxíny.
Priemyselné pečivo a nealkoholické nápoje väčšinou obsahujú sodík, zložku známu svojou schopnosťou spôsobovať zápaly v tele a podporovať syndróm dráždivého čreva. Pravidelná konzumácia zeleru vo forme šalátu alebo šťavy, zeler prispieva k udržaniu tráviaceho systému v optimálnej rovnováhe.
2. Zelená listová zelenina
Šalát, brokolica, špenát, rukola a kapusta sú odporúčané potraviny, ktoré by ste mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička.
Okrem toho, že zelená listová zelenina pomáha liečiť a predchádzať zápalom, bojuje proti voľným radikálom a je bohatá na antioxidanty. Je tiež ideálnym zdrojom vitamínu A, vitamínu C a vitamínu K, ktoré sú nevyhnutné pre optimalizáciu základných funkcií hrubého čreva.
Každodennou konzumáciou zelenej listovej zeleniny si telo zabezpečí príjem potrebného množstva vlákniny (20-25 gramov). Rozpustná vláknina obsiahnutá v tejto zelenej zelenine je známa svojou schopnosťou chrániť črevnú sliznicu, ničiť škodlivé látky v tele a regulovať črevný tranzit.
3. Kefír
Kvôli enzýmom a kultúram „dobrých“ baktérií, ktoré obsahuje, je kefír účinnou liečbou syndrómu dráždivého čreva.
Toto jedlo obsahuje baktérie a tráviace kvasinky, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie čriev. Pravidelná konzumácia kefíru dodáva telu mikroorganizmy, ktoré podporujú zdravie črevnej flóry, vďaka prítomnosti laktobacilov. Okrem toho môžu ľudia s intoleranciou laktózy konzumovať kefír na udržanie zdravia hrubého čreva.
4. Ovsené vločky
Ovsené vločky sú bohaté na rozpustnú vlákninu a odporúčajú sa v každodennej strave na zmiernenie bolesti a zápalu spojeného so syndrómom dráždivého čreva.
Tieto vločky sú obzvlášť prospešné pre zdravie hrubého čreva, pretože obsahujú beta-glukany, vlákninu, ktorá chráni črevnú stenu a stimuluje tranzit. V porovnaní s pšeničnou vlákninou je ovsená vláknina jemnejšia a odporúča sa pri syndróme dráždivého čreva.
Okrem toho, že ovsené vločky dodajú telu pomaly sa spaľujúce sacharidy, ktoré vás zasýtia na niekoľko hodín, udržiavajú zdravie vašej črevnej flóry a zároveň poskytujú vysokú hladinu bielkovín a vitamínov.
5. Banány
Banány sú mimoriadne bohatým zdrojom fruktooligosacharidov, prebiotickej zlúčeniny, ktorá vyživuje prospešné baktérie v črevách (probiotiká).
Tieto prospešné baktérie produkujú vitamíny a tráviace enzýmy, ktoré zlepšujú vstrebávanie živín a rôznych zlúčenín, ktoré chránia telo pred škodlivými mikroorganizmami. Skrátením doby prechodu gastrointestinálnym traktom sa implicitne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.
Pre vysoký obsah draslíka, horčíka a vitamínov skupiny B sú banány zaradené do zoznamu odporúčaných potravín pri liečbe syndrómu dráždivého čreva. Banány majú vďaka tryptofánu, ktorý obsahujú, relaxačné vlastnosti, stimulujú tráviaci systém a zabraňujú špecifickým ochoreniam, ako je ulcerózna kolitída.
V prípade dráždivého hrubého čreva sa odporúča zjesť banán v skorých ranných hodinách.
6. Jablká
Jablká pomáhajú čistiť systém od parazitov a toxínov, ktoré podporujú rozvoj chorôb.
Jesť aspoň jedno jablko denne stačí na optimalizáciu základných funkcií hrubého čreva.
Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply