Na internete nájdete veľa článkov s odporúčaniami pre zdravú výživu a životný štýl. Treba však pamätať na to, že existuje aj druhá strana mince, t. j. potravinové výrobky, ktorým by sme sa mali radšej vyhnúť v záujme nášho zdravia.
Pri výbere potravinárskych výrobkov je základom starostlivá kontrola ich zloženia. Stáva sa, že človek si nemusí uvedomiť, čo niektoré pochúťky skrývajú. Ak je pre vás dôležité vaše zdravie, mali by ste vedieť, aké produkty by ste za žiadnych okolností nemali zavádzať do svojho jedálneho lístka.
1# Biely chlieb
Biely chlieb je vyrobený z rafinovanej múky, ktorá bola predtým podrobená mnohým procesom spracovania. V dôsledku toho stráca svoje cenné hodnoty, t.j. vlákninu alebo mikroelementy. Strava bohatá na rafinované výrobky z múky môže viesť k inzulínovej rezistencii a k cukrovke 2. typu, hormonálnym poruchám a obezite.
2# Umelé šťavy a džúsy
Hovoríme o šťavách džúsoch, ktoré boli len tak pomenované, ale v skutočnosti nie sú. Ako rozpoznať, že nápoj nie je skutočná šťava? Po prvé, šťava by nemala obsahovať sladidlá, farbivá alebo konzervačné látky. Skutočná 100% šťava tiež nie je zriedená. Nadmerná konzumácia tohto druhu nápojov môže viesť k nadváhe, inzulínovej rezistencii a cukrovke.
3# Sladké raňajkové cereálie
Toto je jedna z najhorších možností, ktoré si môžeme vybrať na raňajky. O to viac, keď hovoríme o deťoch. V tomto type výrobkov je na prvom mieste cukor vo forme glukózovo-fruktózového sirupu, sodík a nasýtené mastné kyseliny. Štúdie ukázali, že sladké raňajkové cereálie sú produktom s nízkou nutričnou hodnotou.
4# Hotové jedlá
Hotové jedlá, ktoré je potrebné iba zohriať v rúre, mikrovlnnej rúre alebo panvici a zaberajú čoraz viac regálov v obchodoch. Jedná sa lacnú a ľahko priplatiteľnú možnosť, ako sa rýchlo najesť. Nie je to však dobré pre naše zdravie. Tieto typy výrobkov obsahujú tvrdené mastné kyseliny a, bohužiaľ, zvyčajne sa vyrábajú z lacných a nekvalitných tovarov. Pri každodennom používaní tejto možnosti môžeme zvýšiť riziko hypertenzie, aterosklerózy, srdcových chorôb, cukrovky a obezity.
5# Výrobky s vysokým obsahom soli
Niet pochýb o tom, že naše chuťové poháriky milujú soľ a výrobcovia potravín si to dobre uvedomujú. Nadmerná konzumácia tejto látky však negatívne ovplyvňuje naše telo. Štúdie preukázali vzťah medzi príliš veľkým príjmom soli a vyšším výskytom rakoviny žalúdka. Samotná soľ nie je karcinogénna látka, ale jej nerozumné a nadmerné použitie môže ovplyvniť naše zdravie.
6# Spracované mäso
Hovoríme o mäse, ktoré je zložkou spracovaných výrobkov, ako sú konzervované potraviny, údeniny, nugety, klobásy, salámy, konzervované mäso. Pravidelná konzumácia spracovaného mäsa bola klasifikovaná ako karcinogénna. Okrem toho zlúčeniny obsiahnuté v tomto type výrobkov zvyšujú riziko aterosklerózy, cukrovky a hypertenzie.
7# Hotové koláče
Hlavnou zložkou hotových koláčov, keksov a sušienok je cukor, trans-tuky, konzervačné látky a iné chemické prísady. Ako vieme, takéto látky neprispievajú k zdraviu a k našej pohode. A čo viac, dokonalá kombinácia týchto zložiek často vedie k tomu, že sa stávame závislými od mnohých sladkých pochutín. V dôsledku toho ich jeme čoraz viac. Nemusíte byť odborníkom, aby ste predpovedali, k čomu by to mohlo viesť.
Zdieľajte tieto rady s priateľmi!
Leave a Reply