Raňajky sú základom pre celý nadchádzajúci deň. Počas spánku telo regeneruje a neprijíma žiadne živiny a energiu. To je presne ten dôvod, prečo by sme si každé ráno mali urobiť čas a výdatne a zdravo raňajkovať.
Keď sa povie ideálne raňajky, väčšina z nás si predstaví jogurt, pomarančový džús a šálku lahodnej kávy. Bohužiaľ ide vo všetkých prípadoch o potraviny, ktoré by sme nemali jesť nalačno, lebo môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie. Hoci to znie paradoxne, vysvetlíme vám, prečo to tak je.
Základom aktívneho dňa sú správne raňajky a obed. Ale niektoré potraviny, na ktoré sme si zvykli a jeme ich každý deň, nedávajú energiu, ale naopak ju uberajú.
Tu je ZOZNAM POTRAVÍN, ktoré nikdy nejedzte nalačno, ak chcete zostať aktívny a produktívny:
Káva
V zhone do seba hodíte šálku kávy a rýchlo utekáte do školy alebo do práce. Keď týmto spôsobom kávu vypijete ráno na prázdny žalúdok, razom si tvoríte problémy zažívacieho ústrojenstva. Pitie kávy nalačno má totiž za následok prekyslenie žalúdka, kvôli čomu môžete v priebehu dňa pociťovať pálenie záhy.
Sladká ovocná šťava
Nie je nad to začať deň pohárom pomarančového džúsu, hovoríte si. Lenže ak tento rituál v podobe pitia sladkých ovocných štiav pravidelne praktizujete, vytvárate si nielen o podráždený žalúdok, ale preťažujete tým aj svoju pečeň a pankreas.
Tip: Vyhnite sa ráno pitiu sladkých ovocných nápojov a doprajte si ovocie v prírodnej forme. Stavte na čučoriedky, papáju alebo vodný melón. Toto ovocie môžete skombinovať napríklad s ovsenou, kukuričnou alebo pohánkovou kašou.
Čaj
Hoci je to zvláštne, tiež pitie čaju na prázdny žalúdok nie je vôbec vhodné. Dochádza totiž k potlačenia sekrécie žalúdočných štiav a zníženie žlče a kyseliny v žalúdku. Práve žlč a kyselina sú však potrebné na celkové trávenie jedla a pre vylučovanie cholesterolu z nášho tela.
Jogurt
Jogurt s ovocím a ovsenými vločkami. Dá sa na tom na ráne vôbec niečo pokaziť? Áno – ak budete jogurt jesť na lačný žalúdok. Zdraviu prospešné baktérie obsiahnuté v jogurte totiž majú na váš prázdny žalúdok skôr negatívny vplyv. Navyše kyselina mliečna, ktorá sa v jogurte taktiež nachádza, pre vás po ránu kvôli vysokej prítomnosti žalúdočných štiav nemôže mať takmer žiadny pozitívny prínos.
Tip: Konzumácii jogurtov sa však rozhodne nevyhýbajte. Jogurt si v priebehu dňa dajte na plný žalúdok najskôr dve hodiny po prebudení (napríklad na dopoludňajšiu desiatu) a doprajte si ho aj kedykoľvek počas dňa.
Kysnuté sladké pečivo
Doprajete si ráno ku káve s obľubou croissanty? Hoci ide o príjemný rituál, spozornite! Keďže je croissant kysnuté pečivo, obsahuje kvasinky, ktoré môžu podráždiť sliznicu vášho prázdneho žalúdka, ale aj spôsobiť nadúvanie.
Tip: Namiesto kysnutého pečiva si ráno doprajte celozrnné výrobky bez kvasníc. A to napríklad palacinky alebo vafle pripravené z celozrnnej múky (použiť môžete aj múku pohankovú). Ich súčasťou sú tiež vajcia, ktoré vo všetkých svojich úpravách (miešané či varené) predstavujú ďalšiu zdravú formu raňajok.
Energetické nápoje
Prečo cítite prílev energie po vypití energetického nápoja? Môže za to práve ten cukor. V jednej plechovke je ho asi 13 lyžičiek, zatiaľ čo denná dávka odporúčaná Svetovou zdravotníckou organizáciou je 6 lyžičiek na osobu.
Vďaka zvýšenej hladine cukru cítime zrýchlený tlkot srdca a celkové zvýšenie aktivity, ale to čoskoro prejde. A po nejakej dobe nás čaká únava a bolesť hlavy. Ak nevypijete ešte jeden energetický nápoj. Ale ich prílišné pitie vedie k problémom s cukrom a možno aj so srdcom.
Údené, vyprážané a kvasené potraviny
Každé jedlo počas spracovávania stráca užitočné látky. Najmenej ich zostáva v silne opracovaných potravinách: vyprážaných, kvasených a údených. Bohužiaľ práve na také jedlá je bohatý fastfood, kde si mnohí ľudia zvykli raňajkovať, obedovať i večerať.
„Rýchle“ jedlá sú spracovávané tak, aby dlhšie vydržali a mala výraznejšiu chuť. Ale je to navyše aj tučné a ťažké jedlo, ku ktorého stráveniu potrebuje organizmus veľa síl. Pritom žiadnu zvláštnu energiu z neho nezískate, pretože užitočné látky, vďaka ktorým energia vzniká , v týchto jedlách prakticky nie sú. Fastfood je preto dobrý vtedy, keď niekam cestujete a potrebujete sa rýchlo najesť po ceste. Ale nie ako plnohodnotný obed.
Okrem toho také jedlá majú príliš výraznú chuť a ich stála spotreba vedie k tomu, že obyčajné jedlo sa vám začne zdať mdlé.
Páčil sa vám článok? Nezabudnite dať like a budeme radi ak sa s nami podelíte v komentároch s vašimi skúsenosťami:)
Leave a Reply