7 sviatočných koláčikov BEZ MLIEKA a BEZ VAJEC! Najlepšia zbierka receptov na Vianoce…

Na konci nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.

Najskôr si pripravíme pomeranče. 1 olúpaný a 1 neolúpaný bio pomaranč, nakrájame na kocky a odložíme do mrazničky. Necháme zamrznúť.

1. Medové srdce – štangle

Ingrediencie:

  • 250 g kryštálového cukru
  • 200 ml vody
  • 250 g margarínu
  • 300 g medových srdiečok
  • 3 lyžice marhuľového džemu
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 400 g mletých sušienok

Postup:

Do hrnca pridajte cukor a vodu, priveďte do varu. Po rozpustení cukru pridajte margarín a nechajte ho rozpustiť. Rozdrvte medové srdiečka a pridajte ich do hrnca spolu s džemom a orechmi. Všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte mleté sušienky a opäť dobre premiešajte. Zmes preložte do formy vyloženej papierom na pečenie, zarovnajte a nechajte vychladnúť. Vychladnutý dezert polejte čokoládovou polevou.

2. Choco – nugátová ruža

Ingrediencie:

  • 250 g margarínu
  • 200 ml vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g mletých opražených lieskových orieškov
  • 150 g mletých sušienok
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g tmavej čokolády
  • 8 tortových oblátok

Postup:

Margarín, vodu a cukor zahrejte na miernom ohni, kým sa všetko rozpustí. Pridajte mleté oriešky a chvíľu povarte. Odstavte z ohňa a pridajte mleté sušienky, premiešajte.

Zmes rozdeľte na dve časti – do jednej pridajte bielu čokoládu a do druhej tmavú. Tmavú časť rozdeľte na 4 časti a svetlú na 3 časti.

N spodok položíme jednu oblátku, natrieme tmavou náplňou, položíme druhu oblátku a natrieme svetlú oblátku, natrieme tmavú náplň, oblátka, svetlá náplň, takto pokračujeme, kým minieme všetky ingrediencie. Na vrch položte oblátku, mierne zaťažte a nechajte stuhnúť.

Potom polejte bielou čokoládovou polevou  a ozdobte tmavou čokoládovou polevou.

3. Ratluk roláda (kokosovo-želé roláda)

Ingrediencie:

  • 450 g ratluku (ružového alebo vanilkového)
  • 150 g cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • 80 g kokosu (+ 20 g na posypanie)
  • 150 g nasekaných želé cukríkov

Postup:

Ratluk zahrejte, aby sa dal ľahšie miesiť. Pridajte cukor, citrónovú šťavu a 80 g kokosu, dobre premiešajte. Rozložte papier na pečenie, posypte ho kokosom a vyvaľkajte zmes na plát. Na plát rozložte nasekané želé cukríky a zarolujte. Roládu dôkladne zatlačte, aby nezostali vzduchové bublinky, a odložte do chladničky.

4. Ferrero guľky

Ingrediencie:

  • 150 g mletých lieskových oblátok
  • 150 g mletých opražených lieskových orieškov
  • 150 g euro krému (pridávajte postupne)
  • Voliteľne: mleté sušienky na zahustenie

Postup:

Mleté oblátky zmiešajte s  mletými orieškami a postupne pridávajte euro krém. Miešajte, kým sa vytvorí pevná hmota – ak je príliš lepivá, pridajte mleté sušienky. Zo zmesi tvarujte guľky a vložte ich do chladničky stuhnúť. Guľky namáčajte v čokoládovej poleve, nechajte stuhnúť.

5. Gaštanová roláda

Ingrediencie:

  • 250 g gaštanového pyré
  • 50 g práškového cukru
  • Rumová príchuť (podľa chuti)
  • 100 g tmavej čokolády
  • 250 g mletých sušienok
  • 50-100 g práškového cukru (podľa chuti)
  • 50-100 ml vody, šťavy alebo čaju (na zvlhčenie)

Postup:

Gaštanové pyré zmiešajte s práškovým cukrom a rumovou príchuťou, vytvarujte do valčeka a vložte do mrazničky.

Rozpustite čokoládu a zmiešajte s mletými sušienkami a cukrom. Pridávajte vodu podľa potreby, kým nevznikne hustá hmota. Rozložte hmotu na fóliu, vytvarujte obdĺžnik a na vrch položte  zmrznutý valček z gaštanového pyré a zrolujte. Roládu uložte do chladničky stuhnúť. Potom roládu polejte čokoládovou polevou, nechajte stuhnúť.

6. Koláč s vlašskými orechmi

Ingrediencie:

  • 300 ml teplej vody
  • 8 lyžíc kryštálového cukru
  • 12 lyžíc hladkej múky
  • 60 g mletých sušienok
  • 2 lyžice kakaa
  • 2-3 lyžice marhuľového džemu
  • 3 lyžice oleja
  • 10 g prášku do pečiva

Krém:

  •  125 g margarínu
  • 100 g práškového  cukru
  • 100 g čokolády
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g mletých sušienok
  • 200 ml pomarančového džúsu

Poleva:

  • 150 g čokolády
  • 2 lyžice oleja

Postup:

Vo vode rozpustite cukor a pridajte múku, sušienky, kakao, džem, olej a prášok do pečiva. Zmes nalejte do vymastenej alebo papierom na pečenie vyloženej formy. Pečte pri 180°C približne 18 minút, nechajte vychladnúť.

Margarín vymiešame s cukrom do peny. Pridáme mleté sušienky, a oriešky, pridáme rozpustenú čokoládu, vymiešame. Pridáme pomarančový džus a vymiešame do hladka.

Krém rovnomerne navrstvíme na vychladený korpus. Zarovnáme.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli s olejem, Vymiešame do hladka.

Vrch koláča polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.

7. Jaffské oblátky

Ingrediencie:

  • 250 g margarínu
  • 200 ml vody
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 olúpaný a 1 neošúpaný  bio pomaranč, zamrazený
  • 200 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
  • 350 g mletých sušienok
  • 5 plátov veľkej oblátky

Postup:

Zamrazené pomaranče rozmixujeme.

Margarín, vodu, cukor a rozmixované pomaranče zahrievame na ohni, až kým sa všetko roztopí a zovrie. Pridajte orechy a sušienky, premiešajte. Zmes natrite na pláty oblátok, posledný plát položte navrch a jemne zaťažte. Uložte do chladničky stuhnúť.

Dobrú chuť!

VIDEORECEPT:

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ich s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*