Toast s marmeládou na raňajky, čokolády v kancelárii, kus koláča v popoludňajších hodinách, jogurt s ovocím ako dezert v pri pozeraní televízora. Neznie to zle, však ?
Nie sú to len sladké potraviny, ktoré obsahujú veľa cukru. Existuje aj cukor v potravinách, ktorý sme nikdy neočakávali v ich zložení. Spracované potraviny, ako sú klobása, konzervované ovocie alebo zelenina, zemiakové lupienky a iné, majú úžasné množstvo pridaného cukru. A ako sa to všetko prejavuje na našom organizme?
Keď jeme viac ako naše telo potrebuje spáliť v okamihu, je cukor premenený na tuk, a ukladá sa do nášho tela a orgánov.
Týchto sedem symptómov môže byť príznakom, že jete príliš veľa cukru a že vám cukor nerobí dobre. Je načase sa zamyslieť nad jeho znížením vo vašej strave.
1. Únava.
Zatiaľ čo cukor rýchlo prichádza do krvného obehu a zvyšuje energiu, tento jav je len krátkodobý a vy ste potom ešte viac unavení ako predtým. Preto radšej keď potrebujete telu dodať energiu siahnite namiesto čokolády radšej po jablku, ktoré je plné zdravých cukrov obohatených o vlákninu, ktorá spôsobuje spomalenie trávenia cukru a jeho používanie na lepšie využitie. Pre vás to znamená viac energie z dlhodobého hľadiska, a samozrejme lepšie pre postavu!
2. Neschopnosť sústrediť sa a depresie
Ak je ťažké sústrediť sa po jedle a váš mozog sa cíti trochu zakalený, pravdepodobne ste zjedli príliš veľa cukru. Extrémne výkyvy a poklesy hladiny cukru v krvi môžu viesť k poruchám sústredenia a dokonca k depresii.
3. Závislosť od cukru.
Túžite stále po sladkom? Potom môžete trpieť závislosťou od cukru. Dlhodobý zvýšený príjem cukru tiež zvyšuje toleranciu glukózy. Takže časom potrebujete viac a viac cukru, aby ste uspokojili vaše chute. Niet divu, že vedci začali nazývať cukor drogou!
4. Zvýšenie telesnej hmotnosti.
Vaše obľúbené džínsy sú malé a vy už nie ste spokojní so svojím telom ? Možno, že cukor vo vašej strave spôsobuje prírastok hmotnosti. Obsahuje veľa kalórií – a sú proti dobrým kalóriám. Cukor iba v jednom momente vyživuje váš hlad a v skutočnosti takým spôsobom, že o chvíľu ste ešte viac hladní.
Napríklad, ak ľudia konzumujú spracované potraviny, často pociťujú hlad oveľa skôr, než ľudia, ktorí jedia viac prírodných domácich potravín bez cukru.
5. Časté nachladnutie a chrípka.
Ak ste často chorí, môže to byť spôsobené vysokou spotrebou cukru. Príliš veľa cukru oslabuje imunitný systém, čím ste viac náchylnejší na choroby.
6. Problémy s kožou
Koža je najväčším orgánom v tele a orgánom poslednej inštancie, kedy naše telo cez kožu vylučuje toxíny, pretože už ich ďalej nevládze odvádzať cez ostatné orgány. Naša pokožka potom bojuje s akné, ekzémom alebo rosaceou alebo sa stáva príliš mastnou alebo príliš suchou. Skúste na nejaký čas vylúčiť cukor z vašej stravy a uvidíte, že vaše problémy s kožou sa zlepšia.
Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply