Varovné signály nedostatku horčíka a tipy na zvýšenie jeho hladín v tele. Je to dôležité!

Každý orgán v našom tele využíva minerál horčík, najmä obličky, srdce a svaly.

Nízke hladiny tohto minerálu môžu spôsobiť nevysvetliteľnú slabosť a únavu, zášklby očí , abnormálny srdcový rytmus, svalové kŕče.

Krvný test nemôže ukázať, či máte nedostatok horčíka. Pretože len 1% horčíka sa nachádza v krvi.

Horčík, aspoň jeho väčšina, sa ukladá vo vašich orgánoch a kostiach a využíva sa na biologické funkcie.

Možno máte nedostatok horčíka a nie ste si toho vedomí. To je dôvod, prečo je tento nedostatok horčíka známy aj ako neviditeľný nedostatok.

Podľa niektorých odhadov má asi 80 % ľudí nedostatok horčíka.

Denné odporúčané množstvo horčíka pre ženy je 310 až 320 mg a pre mužov je to 400 až 420 mg.

Je mylné myslieť si, že horčík je minerál len pre kosti a srdce.

Horčík sa nachádza v 300 rôznych enzýmoch v tele. Okrem toho hrá úlohu v procese detoxikácie organizmu.

Horčík pomáha predchádzať potenciálnemu poškodeniu toxínmi, environmentálnymi chemikáliami a ťažkými kovmi.

Prečo potrebujeme horčík:

  • Pomáha tráviť tuky, bielkoviny a sacharidy
  • Pôsobí ako prekurzor pre neurotransmitery, ako je serotonín
  • Aktivuje nervy a svaly
  • Aktivuje ATP, t.j. adenozíntrifosfát a vytvára energiu v tele
  • Slúži ako stavebný kameň pre syntézu DNA a RNA

22 lekárskych príznakov nízkej hladiny horčíka

  • Zubný kaz
  • Ťažké dýchanie
  • Krvné zrazeniny
  • Osteoporóza
  • Panické záchvaty a úzkosť
  • Raynaudov syndróm
  • Depresie
  • Ochorenie pečene
  • Ochorenie čriev
  • Detoxikácia
  • Migréna
  • Cystitída
  • Únava
  • Diabetes
  • Muskuloskeletálne ochorenia (chronická bolesť chrbta, fibromyalgia, kŕče)
  • Hypoglykémia
  • Nespavosť
  • Vysoký krvný tlak
  • Ochorenie srdca
  • Ochorenie obličiek
  • Pôrodníctvo a gynekológia (preeklampsia, PMS, neplodnosť)
  • Nervové problémy

Včasné príznaky nedostatku horčíka sú slabosť, únava, strata chuti do jedla, nevoľnosť a bolesť hlavy.

Trvalý nedostatok horčíka môže mať vážne príznaky, ako sú:

  • Koronárne kŕče
  • Brnenie a necitlivosť
  • Kŕče a svalové kontrakcie
  • Abnormálne srdcové rytmy
  • Záchvaty
  • Osobnostné zmeny

Faktory ovplyvňujúce hladiny horčíka

Potraviny, ktoré sú výborným zdrojom horčíka, sú sezamové semienka, zelená listová zelenina a morské riasy ako švajčiarsky mangold a špenát, slnečnica, fazuľa, tekvica, semená, orechy a avokádo.

Môžete piť zeleninové šťavy.

Potraviny, ktoré sa dnes pestujú, však už neobsahujú toľko horčíka ako kedysi. Horčík sa v skutočnosti z pôdy odoberá.

Glyfosát t.j. herbicíd, pôsobí ako chelátor, blokuje využitie a vstrebávanie minerálov. Spracovanie a varenie tiež vyčerpávajú horčík.

Špecifické potraviny ovplyvňujú vstrebávanie horčíka. Pitie alkoholu môže tiež narušiť to, ako vaše telo absorbuje vitamín D, ktorý je užitočný pri vstrebávaní horčíka.

Doktorka Danine Fruge z Floridy, asistentka lekárskeho riaditeľa v Pritikin Longevity Center, hovorí, že nadmerný cukor môže spôsobiť, že telo vylučuje horčík pomocou obličiek.

Tipy na zvýšenie hladiny horčíka

Šťava zo zelenej zeleniny je jedným zo spôsobov, ako zvýšiť hladinu horčíka.

Tento nápoj bude vaším zdrojom horčíka.

Biopotraviny majú viac horčíka, pretože sa pestujú v pôde bohatej na živiny. Preto si kedykoľvek môžete vybrať organické plodiny.

Ak sa rozhodnete pre doplnky výživy z lekárne, uvedomte si, že na trhu je množstvo doplnkov s horčíkom. Vzhľadom na to, že horčík je spojený s inými látkami.

Ak bol článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*