Čokoláda môže zmierniť zápal!

Čokoláda je obľúbenou maškrtou mnohých. Niekedy sa neovládneme a sme schopní zjesť aj celú tabuľku čokolády na jeden šup. Kalórie naskakujú, ale … čokoláda má aj prekvapivé tajomstvo!

Zápal môže viesť k mnohým zdravotným problémom ako sú bolesti svalov, bolesti hlavy. Môže byť tiež spúšťačom oveľa vážnejších ochorení. Aj keď niekedy je zápal v tele dobrý, pretože pomáha zabrániť infekcii. Vo väčšej miere je však dosť nebezpečný.

Tu prichádzajú do hry čokoládové flavonoidy, pretože poskytujú antioxidačné výhody.

Ešte zaujímavejšie je však to, ako tieto flavonoidy môžu modulovať črevnú mikrobiotiku, a tak spustiť rast dobrých baktérií čriev, ktoré podporujú protizápalové procesy v čreve.

Jedna štúdia uvádza, že „pridanie polyfenolov do enterálnej výživy u pacientov so zápalovým ochorením čriev môže byť prospešné.“

Hodujte teda sem-tam na kvalitnej čokoláde. Čokoláda s vysokým podielom kakaa je prospešnou pre naše zdravie a určite sa poteší aj maškrtný jazýček.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*