Babičkin recept na najjemnejšie pečené buchty! Sú mäkkučké ako obláčik aj na druhý deň…

Recept na chutné buchtičky, úplne ako od babičky! Naplniť si ich môžete podľa chuti, no my ich máme najradšej s makom.

Suroviny:

Kvások.

  • 1 dcl teplého mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 1 veľká lyžica cukru
  • múka v prípade potreby

Cesto:

  • 1/2 kg múky
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg *roztopené maslo
  • 1,5 až 2 dcl teplého mlieka
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • trochu citrónovej kôry
  • kávová lyžička soli
  • práškový cukor na posypanie

Plnky: podľa chuti

  • marmeláda
  • nutella
  • džem
  • mak
  • orechy

Postup:

K troche teplého mlieka pridajte cukor, droždie a múku. Kvások necháme rásť.

Múku, cukor, soľ, vanilkový cukor a citrónovú kôru zmiešame. Pridáme kvások, roztopené maslo, vajce a po troche teplé mlieko, dobre vymiešame polotuhé nelepivé cesto. Ak sa nám zdá tuhé ešte pridáme trochu teplého mlieka a dobre vymiešame, cesto je dobre vymiešané, keď sa nám samo odlepuje od ruky a netrhá sa. Zakryjeme čistou utierkou a necháme v teple vykysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Z vykysnutého cesta si urobíme 15 malých placiek, ktoré naplníme  svojou obľúbenou plnkou. Buchty uložíme na vymastený plech a natrieme ich olejom. Necháme ich ešte chvíľu kysnúť na plechu, pred pečením ich posypeme práškovým cukrom. Vykysnuté buchty pečieme vo vyhriatej rúre pri 160°C asi 30 minút tak, aby nám pekne zhnedli.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*