Celá pravda o mlieku z kartónu a fľaše. Urobte rozhodnutie, ktoré je zdravšie!

Odborníci na výživu čoraz častejšie varujú pred konzumáciou mlieka najmä u dospelých. Odporcovia tvrdia, že UHT mlieko, keď je vystavené vysokej teplote, stráca svoje vlastnosti a v podstate sa stáva iba bielou vodou.

Mlieko predávané v kartónoch vyvoláva u spotrebiteľov obavy aj pre svoju dlhú trvanlivosť. Rodičia sa pýtajú, či stojí za to dať svojmu dieťaťu niečo, čo môže zostať na poličke celé mesiace a má na to dobrý dôvod…

Práve UHT mlieko najčastejšie končí v našich chladničkách. Jeho nepochybnou výhodou je nízka cena a dlhá trvanlivosť, no dá sa povedať, že stále pijeme mlieko?

Líši sa UHT mlieko od čistého kravského mlieka?

V skutočnosti je UHT mlieko tiež kravské mlieko, ale prechádza určitými procesmi. Táto skratka znamená „ultra high temperature processing“, inými slovami, sterilizáciu mlieka pod vplyvom veľmi vysokých teplôt, všeobecne 120-135 stupňov, na niekoľko sekúnd. Sterilizácia je navrhnutá tak, aby úplne zničila všetky mikroorganizmy, ktoré môžu byť prítomné v surovom mlieku.

Takýto nápoj po úprave je zbavený všetkých mikroorganizmov, aj tých prospešných pre náš organizmus. Z tohto dôvodu sa UHT mlieko konzumuje hlavne pre obsah bielkovín, sacharidov, vápnika, vitamínov A a D a riboflavínu.

Predtým sterilizované mlieko sa zvyčajne naleje do kartónov so striedajúcimi sa tenkými vrstvami polyetylénu, papiera a hliníkovej fólie. Aj tento krok prebieha v podmienkach bez baktérií, takže má takú dlhú trvanlivosť bez použitia chemických konzervantov.

Aké sú nutričné ​​vlastnosti mlieka UHT?

Zahriatie mlieka na veľmi vysokú teplotu len mierne ovplyvňuje obsah bielkovín, laktózy, tuku a niektorých vitamínov vrátane B2, A, D. Dochádza však k úbytku folátu, tiamínu, vitamínov B12, B1 a C.

Treba tiež spomenúť, že vplyvom zahrievania sa malé množstvo laktózy mení na laktulózu, ktorú telo nevstrebáva, ale je prirodzeným prebiotikom a často sa pridáva do mliečnych doplnkov pre dojčatá.

Čerstvé pasterizované mlieko alebo UHT mlieko?

„Čerstvé“ mlieko dostupné vo fľaši uchovávané v chladničke je pasterizované. Mlieko je zohrievané pri teplote 75-90 stupňov po dobu 15 sekúnd. Tento proces sa používa na elimináciu aktivity enzýmov peroxidázy a katalázy, a tým zničenie mikroorganizmov, ktoré ich produkujú. Tým sa zachovajú nutričné ​​hodnoty, no zároveň sa zníži trvanlivosť. Takéto mlieko sa môže skladovať v chladničke asi 7 dní a po otvorení iba 2-3 dni.

Ktoré mlieko by ste si vybrali pre seba? Podeľte sa o svoj názor v komentári.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*