Odborníci na výživu čoraz častejšie varujú pred konzumáciou mlieka najmä u dospelých. Odporcovia tvrdia, že UHT mlieko, keď je vystavené vysokej teplote, stráca svoje vlastnosti a v podstate sa stáva iba bielou vodou.
Mlieko predávané v kartónoch vyvoláva u spotrebiteľov obavy aj pre svoju dlhú trvanlivosť. Rodičia sa pýtajú, či stojí za to dať svojmu dieťaťu niečo, čo môže zostať na poličke celé mesiace a má na to dobrý dôvod…
Práve UHT mlieko najčastejšie končí v našich chladničkách. Jeho nepochybnou výhodou je nízka cena a dlhá trvanlivosť, no dá sa povedať, že stále pijeme mlieko?
Líši sa UHT mlieko od čistého kravského mlieka?
V skutočnosti je UHT mlieko tiež kravské mlieko, ale prechádza určitými procesmi. Táto skratka znamená „ultra high temperature processing“, inými slovami, sterilizáciu mlieka pod vplyvom veľmi vysokých teplôt, všeobecne 120-135 stupňov, na niekoľko sekúnd. Sterilizácia je navrhnutá tak, aby úplne zničila všetky mikroorganizmy, ktoré môžu byť prítomné v surovom mlieku.
Takýto nápoj po úprave je zbavený všetkých mikroorganizmov, aj tých prospešných pre náš organizmus. Z tohto dôvodu sa UHT mlieko konzumuje hlavne pre obsah bielkovín, sacharidov, vápnika, vitamínov A a D a riboflavínu.
Predtým sterilizované mlieko sa zvyčajne naleje do kartónov so striedajúcimi sa tenkými vrstvami polyetylénu, papiera a hliníkovej fólie. Aj tento krok prebieha v podmienkach bez baktérií, takže má takú dlhú trvanlivosť bez použitia chemických konzervantov.
Aké sú nutričné vlastnosti mlieka UHT?
Zahriatie mlieka na veľmi vysokú teplotu len mierne ovplyvňuje obsah bielkovín, laktózy, tuku a niektorých vitamínov vrátane B2, A, D. Dochádza však k úbytku folátu, tiamínu, vitamínov B12, B1 a C.
Treba tiež spomenúť, že vplyvom zahrievania sa malé množstvo laktózy mení na laktulózu, ktorú telo nevstrebáva, ale je prirodzeným prebiotikom a často sa pridáva do mliečnych doplnkov pre dojčatá.
Čerstvé pasterizované mlieko alebo UHT mlieko?
„Čerstvé“ mlieko dostupné vo fľaši uchovávané v chladničke je pasterizované. Mlieko je zohrievané pri teplote 75-90 stupňov po dobu 15 sekúnd. Tento proces sa používa na elimináciu aktivity enzýmov peroxidázy a katalázy, a tým zničenie mikroorganizmov, ktoré ich produkujú. Tým sa zachovajú nutričné hodnoty, no zároveň sa zníži trvanlivosť. Takéto mlieko sa môže skladovať v chladničke asi 7 dní a po otvorení iba 2-3 dni.
Leave a Reply