„Existuje taký lekár, ktorý lieči všetky choroby. Lekár-lopúch sa skrýva v zemi a čaká, kým ho ľudia nájdu a budú sa ním liečiť.“
Lopúch môže pomôcť pri všetkých onkologických ochoreniach. Pomáha zároveň pri cukrovke, bronchitíde, sinusitíde, reumatizme, dne, artritíde, osteochondróze, zlomenine kostí, medzistavcovej hernii, ateroskleróze, ochorení uší.
Lopúch zlepšuje stav pri všetkých kožných ochoreniach: popáleniny, tlakové vredy, ekzémy, trofické vredy, vypadávanie vlasov, hnisavé rany, psoriázu, lupus erythematosus a tak ďalej.
Koreň lopúcha môže byť doplnkom pri liečbe nádorov pečene, steátoze a dokonca môže pomôcť aj pri cirhóze! Pomáha pri cholecystitíde, ochorení obličiek, rozpúšťa kamene v obličkách a žlčníku.
Počas chrípkovej epidémie ľudia utekajú za lekárom a predpisujú si antibiotiká. Ale naše staré mamy vedeli, že koreň lopúcha pomáha liečiť chrípku a zmierňovať horúčku.
Počas vojny sme nemali topánky. V zime sme všetci chodili bosí. Niekedy sme prechladli, teplota stúpla. Mama nám dala koreň lopúcha a lipové kvety, vypotili sme sa a bolo. Teplota zmizla.
Z týchto koreňov sme piekli chlieb, varili kašu, robili dresingy. Polievka a šaláty sa pripravovali z mladých listov lopúcha. Samotný koreň sa jedol vyprážaný, pečený, vyrábala sa z neho káva. Keď sa liečim kávou, pijem a premýšľam: je to káva! Káva by sa mala vyrábať z koreňov čakanky, lopúcha a listovej zeleniny. Mama urobila túto kávu – bolo to neuveriteľné!
Ako pripraviť domáci liek z koreňov lopúcha?
Korene lopúcha majú najlepší účinok skoro na jar, ale môžeme ich vykopať aj na jeseň. Lopúch je dvojročná rastlina. Je potrebné vykopať jednoročný lopúch, ktorý má mladé listy – tento koreň je veľmi silný. A lopúch so suchými listami a hľuzou je už neúčinný, dal všetku silu do kvitnutia. Z lopúcha môžete zbierať kvety, roztlačiť ich a priložiť na boľavé zuby – zmierni bolesť.
Vykopte korene, umyte ich, osušte. Koreň lopúcha je hrubý, takže je potrebné ho pokrájať na kúsky. Jednu polievkovú lyžicu suchých drvených koreňov zalejte dvoma šálkami vriacej vody. Varte desať minút. Dve hodiny nechajte odstať. potom pite pol pohára trikrát denne 10-15 minút pred jedlom (maximálne 3 týždne).
Keď pijete tento liečivý čaj pred jedlom, do krvi sa absorbujú účinné látky a krv ich prenáša do celého tela. Môžete si urobiť čaj z kombinácie koreňov lopúcha, listovej zeleniny a púpavy v rovnakom pomere alebo z každého osobitne jeden druh koreň : týždeň – lopúch, týždeň – púpava, týždeň – listová zelenina.
Leave a Reply