Špenát alebo haya pochádza z polostrova Yucatán v Mexiku. Aj keď ste o tomto veľkom trvalkovom kríku možno ešte nepočuli , jeho zdravotné benefity sú nespočetné.
Jedna staršia žena, ktorá roky bojovala s cystami na prsiach, uviedla, že táto úžasná bylina je dostatočne silná na to, aby vyliečila množstvo stavov a ochorení. Ako sa ukázalo, nič jej nepomohlo, kým nezačala konzumovať špenát.
Asi po 3 mesiacoch jej cysta v pravom prsníku úplne zmizla.
Špenát môžete konzumovať surový v šalátoch, varený v polievke, alebo dusený s inou zeleninou. Pravidelná konzumácia špenátu pomáha znižovať cholesterol, oxidačný stres, vďaka horčíku udržiava zdravý krvný tlak a slúži ako prevencia proti rakovine, ako sa uvádza na food.ndtv.com. Má pozitívne účinky na srdce a cievny systém a pomáha v boji proti vráskam. Znižuje hladinu glukózy v krvi, zvyšuje citlivosť na inzulín.
Pravidelná konzumácia špenátu prospieva aj zdraviu očí. Je výbornou potravinou pri chudnutí, keďže sa energia z neho uvoľňuje postupne a zasýti vás na dlhší čas. Keďže obsahuje aj sodík, jeho konzumáciou predídete bolestiam hlavy a únave. Najviac výživných látok dostanete zo špenátu vtedy, keď ho budete jesť surový.
Zdravotné prínosy konzumácie špenátu:
- lieči anémiu a predchádza jej
- lieči astmu
- zlepšuje zrak a funkciu mozgu
- užitočné pri liečbe osteoporózy
- reguluje hladinu cukru v krvi
- lieči bolesti hrdla a infekcie hrdla
- zabraňuje bolestiam hlavy
- reguluje hladinu cholesterolu a znižuje obsah kyseliny močovej v krvi
- vyrovnáva metabolický systém
- zabraňuje vzniku kŕčových žíl
- zabraňuje vzniku hemoroidov
- detoxikuje pečeň
- pomáha pri raste kostí a kĺbov u detí
- posilňuje imunitný systém
- zlepšuje pokožku, posilňuje vlasy a zabraňuje ich vypadávaniu
To je len niekoľko z výhod, ktoré táto rastlina prináša pre zdravie. Verte mi, je ich oveľa viac. Túto zázračnú bylinu môžete pridávať do polievok, šalátov alebo ju užívať ako čaj. Ideálne je konzumovať ho najmä v surovom stave.
TIP: Najlepšie je špenát konzumovať v podobe smoothie. Jednoducho zoberte hrsť špenátu, pridajte trochu vody a obľúbené ovocie, napr. banán, a rozmixujte. Po malých dúškoch potom vypite.
POZOR: Vysoký obsah kyseliny šťaveľovej bráni vstrebávaniu vápnika v črevách. Špenát preto nekonzumujeme častejšie ako dva- až trikrát za týždeň.
Zdieľajte túto radu aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply