Tento koláč je v podstate prekladané cesto s makom a maslom, pre nás najlepší makovník na svete!
Potrebujeme:
Cesto:
30 dkg hladkej múky
1 šálka kr. cukru
štipka soli
1 vajíčko
asi 0,5 dl mlieka
5 dkg rozpusteného masla
Náplň:
15 dkg mletého maku
10 dkg cukru
Mazanie:
približne 8 dkg rozpusteného masla
Postup:
Predhrejte rúru na 180 stupňov.
Mak a cukor sa zmiešajú. Ako chcete, môžeme tiež pridať strúhanú citrónovú kôru.
Na cesto zmiešame múku, soľ, cukor, vajcia, rozpustené maslo a toľko mlieka, aby ste získali pružné cesto.
Keď je cesto dostatočne pružné, rozvaľkáme, alebo roztiahneme ho na obdĺžnikový tvar – treba získať čo najtenšiu vrstvu (podobné, ako keď robíme ťahanú štrúdľu, ale nemusí byť až tak tenké). Potrieme rozpusteným maslom a dôkladne posypeme osladeným makom. Teraz preložíme ako keď skladali knihu – pravú a ľavú stranu smerom do stredu.
Potom opäť potrieme s rozpusteným maslom a posypeme makom, teraz preložíme vrchnú a spodnú časť smerom do stredu.
Potom opäť potrieme maslom, posypeme makom a zložíme ho ešte na polovicu.
Potrieme vrch maslom, prenesieme na plech vyložený papierom a pečieme po dobu asi 30 minút.
Upečený koláč môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Želáme vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply