Syndróm priepustného čreva, alebo ,,deravé“ črevo, je bežný, ale často nediagnostikovaný stav, ktorý ovplyvňuje trávenie a mnoho ďalších systémov a funkcií tela.
U zdravých ľudí je sliznica tráviaceho traktu len málo priepustná, takže cez ňu môžu prechádzať len niektoré živiny.
Deravé črevo (tiež známy ako syndróm presakujúceho čreva alebo syndróm dráždivého čreva ) je poranené črevo s veľkými otvormi, ktoré umožňujú priechod veľkým molekulám, ako sú potravinové bielkoviny, baktérie a odpadové produkty.
Takéto molekuly spôsobujú zmätok v celom tele a spôsobujú príznaky, ktoré sa nezdajú byť spojené s črevom.
Syndróm dráždivého čreva má nasledujúce príznaky:
1. Potravinová intolerancia
Jeden z piatich dospelých hlási potravinovú intoleranciu. Verí sa však, že skutočný počet je oveľa vyšší. Stáva sa to preto, že príznaky potravinovej citlivosti sú dosť rôznorodé a nešpecifické.
Potravinová intolerancia je tiež známa ako potravinová alergia typu B, pretože sa vyskytuje v reakcii na požitie nevhodného jedla alebo nápoja. Keďže mechanizmy, ktoré sú základom tohto typu potravinovej citlivosti, ešte nie sú úplne objasnené, často je obviňované deravé črevo.
Netesné črevo môže spôsobiť, že sa veľké častice potravy dostanú do krvného obehu. Imunitný systém s nimi zaobchádza ako s toxínmi a vytvára proti nim protilátky. Zakaždým, keď zjete jedlo, naštartuje imunitný systém.
Pre mnohých ľudí nie sú potravinové alergie typu B celoživotným stavom. Ošetrením deravého čreva môžete zvrátiť averziu vášho tela k rôznym potravinám a zabrániť vzniku a zhoršeniu alergií.
2. Nedostatok živín
Priepustné črevo vedie k nedostatku rôznych vitamínov a iných látok, pretože zlé trávenie, zápaly a poškodenie nosných bielkovín bráni ich vstrebávaniu.
Ak trpíte akýmikoľvek vedľajšími účinkami alebo vám bol diagnostikovaný nedostatok železa, horčíka, zinku, medi, vápnika, bóru, kremíka alebo mangánu napriek tomu, že jete zdravú stravu bohatú na zdravé potraviny, na vine je deravé črevo.
Výživa na báze prírodných multivitamínov a multiminerálov dodá telu pri črevnej liečbe veľmi potrebné látky.
3. Kožné problémy
Zápalové prvky na koži, ako je akné, psoriáza, rosacea alebo ekzém, odrážajú zápal v čreve.
Od 30. rokov 20. storočia vedci vedeli o spojení čreva a kože. Moderné výskumy potvrdzujú, že toto spojenie je veľmi dôležité. Priepustné črevo sa môže často prejaviť ako zápal kože, a to aj pri absencii zjavných tráviacich problémov!
4. Problémy s trávením
Plyny, nadúvanie, hnačky sú rovnaké príznaky syndrómu dráždivého čreva. Všetky tieto príznaky naznačujú, že máte vážne problémy s črevami.
Napríklad IBS s prevládajúcou hnačkou (D-IBS), podľa štúdie publikovanej v časopise Pain, zvyčajne vykazuje zvýšenú podráždenosť. Iní vedci tvrdia, že deravé črevo prevláda u väčšiny ľudí s Crohnovou chorobou. Tieto štatistiky naznačujú, že životný štýl je v prípade deravého čreva veľmi dôležitý.
5. Autoimunitné ochorenia
Syndróm deravého čreva je takmer vždy spojený s autoimunitnými ochoreniami. Medzi tieto poruchy patrí vypadávanie vlasov, reumatoidná artritída, roztrúsená skleróza, fibromyalgia, Hashimotova choroba, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a diabetes 1. typu. Tým, že sa minimalizujú príznaky autoimunitného ochorenia, uzdravenie pacienta zvyčajne závisí od zdravého stavu čriev.
Spojenie medzi autoimunitným ochorením a dráždivým črevom možno vysvetliť pôsobením proteínu nazývaného Zonulin, ktorý ovplyvňuje udržanie integrity črevného tkaniva. Keď je pohyb Zonulinu narušený, dochádza k autoimunitným a zápalovým ochoreniam.
Mnoho pacientov s celiakiou má vyššie hladiny zonulinu. Nadmerná konzumácia lepku sa tiež považuje za potenciálnu príčinu deravého čreva.
6. Poruchy nálady
Psychiatrické poruchy, ako je depresia, úzkosť, autizmus a ADHD, sú spojené so syndrómom deravého čreva.
Mozog a žalúdok zdieľajú intímne puto. Črevo tiež produkuje až 90 % serotonínu v tele, čo je dobrý hormón, ktorý reguluje našu náladu. Serotonín ovplyvňuje chuť do jedla, spánok, učenie a pamäť. Preto nie je prekvapujúce, že choré črevo vedie k zmenám nálady.
7. Chronický únavový syndróm
Tento syndróm je ochorenie charakterizované extrémnou únavou, ktorá nevzniká z konkrétnej príčiny. Stav sa nezlepšuje odpočinkom, ale môže sa zhoršiť fyzickým alebo psychickým stresom.
Hoci presná príčina nie je známa, existuje veľa teórií, jednou z nich je presakujúce črevo. V roku 2008 belgická štúdia preukázala pozitívny výsledok po liečbe syndrómu deravého čreva u 13-ročného dievčaťa, čo viedlo k úplnému ústupu symptómov chronickej únavy.
8. Nevysvetliteľné zvýšenie telesnej hmotnosti
Príliš rýchle priberanie alebo neúspech pri chudnutí napriek zdravej strave a cvičeniu môže byť príznakom syndrómu deravého čreva.
V roku 2012 brazílski vedci publikovali prehľad skúmajúci úlohu črevnej permeability pri obezite. Identifikovali tri rizikové faktory, ktoré spôsobujú črevnú priepustnosť a obezitu u väčšiny ľudí: nerovnováha baktérií v čreve, zlá strava a nutričné nedostatky.
7 príčin vzniku syndrómu priepustného čreva
1. Jedenie veľkého množstva lepku
Výskumníci identifikovali proteín zvaný Zonulin, ktorý zvyšuje dráždivosť čriev (netesné črevo) u ľudí aj zvierat.
Už bolo spomenuté vyššie, že pacienti s celiakiou majú vyššie hladiny Zonulinu. Pšenica a iné obilniny obsahujúce lepok, ako je raž a jačmeň, obsahujú proteín nazývaný gliadín . Tento proteín spôsobuje netesné črevo zvýšením produkcie zonulínu. Z tohto dôvodu je lepšie obmedziť alebo úplne vylúčiť lepok v strave.
2. Nerovnováha črevných baktérií
Rovnováhu črevných baktérií nemožno preceňovať. Ovplyvňujú všetko od imunitnej funkcie a úrovne energie až po poznanie a náladu.
Udržujú štrukturálnu integritu črevnej výstelky. Keď je v čreve viac „zlých baktérií“ ako „dobrých baktérií“, nazýva sa to dysbakterióza (stav, ktorý vedie k zápalu črevnej steny).
3. Zlá výživa
Deravé črevá sa ľahko rozvinú pomocou stravy s vysokým obsahom rafinovaných uhľohydrátov, cukrov, alkoholu a spracovaných potravín. Táto potravina prispieva k nerovnováhe baktérií v tráviacom systéme a poškodeniu črevnej sliznice.
4. Lieky
Črevné baktérie sú dôležité pre udržanie integrity čreva. Preto nie je prekvapujúce, že antibiotiká (ktoré narúšajú krehkú rovnováhu týchto baktérií) prispievajú k syndrómu deravého čreva. To poukazuje na dôležitosť konzumácie fermentovaných potravín a suplementácie probiotikami po liečbe antibiotikami.
Kortikosteroidné lieky môžu potlačiť imunitný systém a zvýšiť hladiny kortizolu (stresového hormónu), ktorý pri uvoľňovaní vo veľkých množstvách tiež rozkladá črevnú stenu.
Nesteroidné protizápalové lieky nie sú o nič lepšie. Lieky ako ibuprofén a aspirín zvyšujú priepustnosť čriev už za 24 hodín po užití. Pri pravidelnom používaní sa ľahko stanú kľúčovým faktorom pri vzniku deravého čreva.
Niektorým liečebným postupom sa jednoducho nedá vyhnúť, ale všetky možnosti prediskutujte so svojím lekárom. Ak je to možné, vždy uprednostňujte prírodnú liečbu. Predtým, ako sa vyberiete do lekárne, vyskúšajte bylinky a korenie na zmiernenie bolesti.
5. Infekcie
Vírusové, plesňové a bakteriálne infekcie, ako je chrípka alebo hnačka, zvyčajne vždy vedú k miernej zmene črevnej steny. To isté platí pre parazity. Všetky tieto formy infekcie narúšajú krehkú rovnováhu črevných baktérií. Mnohé z týchto ochorení sa navyše liečia silnými dávkami antibiotík a iných liekov, ktoré sú pre črevá nebezpečné.
6. Chronický stres
Práca, financie, vzťahy a dokonca aj globálne katastrofy, to všetko prispieva k rozvoju deravého čreva.
Je to preto, že baktérie v tráviacom systéme môžu skutočne cítiť napätie v tele prostredníctvom pevného spojenia známeho ako črevná os mozgu. Okrem toho sú schopné vycítiť prítomnosť hormónov adrenalínu a kortizolu. Ako už bolo spomenuté, môžu tiež rozložiť výstelku čriev.
Je iróniou, že sa zistilo, že normálne neškodné mikróby sa stávajú patogénnymi vo forme týchto stresových hormónov, čo vedie k infekciám a zápalom.
7. Hormonálna nerovnováha
Rovnako ako črevné baktérie, aj naše hormóny udržiavajú jemnú rovnováhu pre zdravie. Naše hormóny a črevná flóra sa vzájomne ovplyvňujú. Nízke hladiny hormónov štítnej žľazy, ženských hormónov estrogénu a progesterónu a mužského hormónu testosterónu prispievajú k syndrómu deravého čreva.
15 spôsobov, ako vyliečiť ,,deravé“ črevo
1. Identifikujte potravinovú citlivosť
Neznášanlivosť alebo alergia na určité potraviny výrazne zhoršuje príznaky syndrómu presakujúceho čreva. Odstránenie nezdravých potravín zo svojho jedálnička zníži zápal a poskytne vášmu tráviacemu systému čas na nápravu.
Určenie citlivosti na potraviny môže byť ťažké, najmä ak sú mnohé intolerancie „zamaskované“ – to znamená, že príznaky sa neobjavia po niekoľkých hodinách alebo dokonca dňoch po konzumácii. Mnoho ľudí má potravinovú intoleranciu bez toho, aby si to uvedomovali, čo sťažuje identifikáciu problematických potravín.
Lepok je dnes jednou z najčastejších intolerancií. Zistilo sa, že zvyšuje črevnú permeabilitu, ako už bolo spomenuté.
Liečba vyžaduje odstránenie bežných alergénov až na tri týždne pred ich zavedením do vašej stravy jeden po druhom – to je zlatý štandard pri identifikácii potravinových alergií. Po zahojení čreva môže veľa ľudí príležitostne znova jesť predchádzajúce alergény bez toho, aby zažili nejaké nežiaduce reakcie.
2. Diéta
Cukor a obilniny, ktoré sa rýchlo rozkladajú na cukor, živia zlé baktérie a kvasinky. Tie zase poškodzujú črevá. V prostredí s vysokým obsahom cukru sa tieto nepríjemné mikróby rýchlo množia a začínajú prevyšovať počet „dobrých baktérií“, ktoré bežne bránia tvorbe zápalových látok a chránia celistvosť črevnej steny. Zlé baktérie produkujú toxíny, ktoré tiež zabíjajú črevá.
Mliečna strava často vedie k deravému črevu. Je to možné vďaka prítomnosti proteínu nazývaného kazeín. Je to rovnako zlé ako lepok.
Iné látky dráždiace žalúdok sú alkohol, kofeín, kukurica, sója a nízkokalorické obilniny.
Jedzte stravu založenú na čerstvom ovocí, zelenine, bezlepkových obilninách, orechoch, semienkach, zdravých olejoch, ako je olivový a kokosový. Rovnako ako zdravé zdroje bielkovín ako fazuľa, šošovica, mastné ryby.
3. Jedzte fermentované potraviny
Zrná, fazuľa, šošovica, sójové bôby, orechy a semená obsahujú látky nazývané lektíny a fytáty, ktoré bránia vstrebávaniu látok a dráždia črevnú výstelku.
Namáčanie alebo fermentácia týchto potravín je bežnou praxou v mnohých starovekých a tradičných kultúrach. Fermentácia znižuje fytáty a lektíny, zlepšuje trávenie, inhibuje antinutričné vlastnosti a uvoľňuje vitamíny a minerály na vstrebávanie.
4. Filtrácia vody
Každý deň sme vystavení chemikáliám z vody z vodovodu. Vodným filtrom dokážeme eliminovať chlór a fluorid a používaním výhradne prírodných produktov minimalizujeme pôsobenie toxínov.
5. Obmedzte lieky
Ak je to možné, znížte závislosť na liekoch, ako sú antibiotiká, kortikosteroidy a lieky proti bolesti. Antibiotiká ničia „dobré“ baktérie v čreve, steroidy potláčajú imunitný systém a zvyšujú hladinu kortizolu, stresového hormónu. Okrem toho nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) zvyšujú syndróm netesného čreva 24 hodín po užití (ibuprofén, aspirín). Ak tieto lieky používate pravidelne, vaše črevá jednoducho nemajú čas na zotavenie.
6. Naučte sa zvládať stres
Prekvapivo baktérie v čreve skutočne cítia napätie v tele! Dokážu zistiť prítomnosť adrenalínu a kortizolu, dvoch stresových hormónov, ktoré rozkladajú výstelku čriev, ak sa vylučujú v dostatočnom množstve.
Vedci už dlho tvrdia, že normálne neškodné mikróby sa stávajú patogénnymi, keď sú vystavené týmto stresovým hormónom, čo spôsobuje infekcie, zápaly a zvýšenie toxínov, ktoré sú zlé pre črevá.
Samozrejme, je takmer nemožné minimalizovať vplyv stresových faktorov. Kľúčom k vyliečeniu dráždivého čreva je však zníženie dopadu a naučenie sa, ako zvládať stres efektívnejšie. Cvičenie, masáž, meditácia, vodoliečba, techniky hlbokého dýchania a dokonca aj relaxačné soľné kúpele sú fantastické antistresové možnosti!
7. Užívajte probiotiká
Probiotiká sú prospešné baktérie, ktoré prirodzene žijú v črevách. Zabraňujú a liečia netesné črevá tým, že držia patogénne baktérie a vírusy pod kontrolou.
Tieto prospešné mikróby sú nevyhnutné pre udržanie zdravého trávenia a správnej funkcie imunity a mozgu. Sú účinné pri znižovaní zápalu v gastrointestinálnom trakte a v celom tele.
Probiotické doplnky sú vysoko odporúčané pre tých, ktorí trpia presakovaním čriev. Užitočné baktérie je možné prijímať nielen z tabletiek, ale aj prirodzene konzumáciou fermentovaných potravín, ako je miso, tempeh, kimchi, kefír, jogurt a kyslá kapusta.
8. Varte s kokosovým olejom a mliekom
Veľmi prospešné sú kokosové produkty ako maslo, mlieko a kefír.
Kokos obsahuje kyselinu kaprylovú, laurovú a kaprinovú – tri silné antivírusové a protiplesňové kyseliny. Zabíjajú škodlivé baktérie, čo prispieva k syndrómu netesného čreva a znižuje zápal.
9. Používajte tráviace enzýmy
Enzýmy sú látky v tele, ktoré dokážu rozložiť živiny v potrave na menšie, ľahko stráviteľné častice. Nielen, že sú nevyhnutné pre vstrebávanie živín, ale tiež bránia veľkým molekulám prejsť cez črevnú stenu do krvného obehu. Enzýmy tiež stimulujú imunitné funkcie a rast prospešných baktérií v čreve.
Potrebujete proteázu, lipázu, amylázu a ďalšie enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny, tuky a sacharidy. Dajú sa kúpiť v ktorejkoľvek lekárni alebo lekárni.
10. Užívajte zinok
Nedostatok zinku je dnes príliš bežný. Pri nedostatku zinku dochádza aj k presakovaniu čreva. Doplnkový zinok je účinný pri príznakoch nedostatku, pretože zinok je potrebný pre rast buniek a hojenie a má protizápalové vlastnosti. Vedci dokázali, že doplnky zinku liečia presakujúce črevá u ľudí s Crohnovou chorobou v remisii.
11. L-Glutamín
Táto aminokyselina sa považuje za „palivo voľby“ pre bunky lemujúce tenké črevo, vďaka čomu je ideálnou živinou na opravu presakujúceho čreva. L-glutamín má protizápalové vlastnosti a môže pokryť bunkové steny, aby chránil črevá pred dráždivými látkami.
Doplnok stravy s L-glutamínom znižuje príznaky presakovania čriev, najmä u ľudí s ulceróznou kolitídou a zápalovým ochorením čriev.
12. Šťava z aloe vera
Táto šťava, ktorú je ľahké získať aj doma, má množstvo výhod pri syndróme netesného čreva a celkovom zdraví trávenia. Bojuje proti zápalom, zabraňuje uchyteniu škodlivých mikróbov na výstelku čriev, chráni pred toxínmi a alergénmi a uľahčuje pohyb častíc potravy tráviacim traktom.
13. Koreň sladkého drievka
Adaptogénne byliny, ako je koreň sladkého drievka, pomáhajú kontrolovať hladiny kortizolu v tele a znižujú tráviaci stres. Podporuje tiež zdravie sliznice žalúdka a tíši bolesti pri zápaloch čriev.
14. Kvercetín
Tento doplnok obmedzuje uvoľňovanie histamínu, látky, ktorá sa podieľa na mnohých potravinových precitlivenostiach. Kvercetín zahusťuje črevo stiahnutím spojov. Pevné spoje sa pripájajú k črevným bunkám, čo pomáha zabrániť úniku väčších častíc potravy mimo čreva.
Jeho antialergické, protirakovinové vlastnosti a antioxidačná funkcia tiež urýchľujú liečbu presakujúceho čreva.
15. Brest klzký
Brest klzký sa po stáročia používa ako liek na črevá. Obsahuje hlien, látku podobnú gélu, ktorá obaľuje črevá a žalúdok. Brest klzký tiež stimuluje nervové zakončenia v žalúdku na zvýšenie sekrécie hlienu, čím chráni črevá pred nadmernou kyslosťou a toxínmi. Antioxidanty v ňom obsiahnuté navyše zmierňujú príznaky deravého čreva.
Zdieľajte tieto užitočné informácie aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply