
Ak milujete sladké dezerty, tento je tu práve pre Vás. Jedinečný dezert pre každú príležitosť.
KREHKÉ CESTO:
- 3 šálky pšeničnej polohrubej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/3 šálky kryšt. cukru
- 200 g masla
- 3 vaječné žĺtky
- 3 lyžice smotany 18%
SNEH S ORECHMI:
- 6 bielok
- 2 štipky soli
- 1 šálka kryšt. cukru
- 2 šálky nasekaných vlašských orechov
- asi 6 lyžíc džemu z čiernych ríbezlí
KARAMELOVÝ KRÉM:
- 2 šálky mlieka
- 2 lyžice solamylu
- 2 lyžice maizény
- 3 vaječné žĺtky
- 1 plechovka karamelové salko
- 200 g masla
Karamelové salko si môžete kúpiť hotové, alebo môžete kúpiť klasické salko a uvariť ho v plechovke 3-4 hodiny.
Postup:
Všetky ingrediencie na krehké cesto na dáme do misy a vymiešame, rozdelíme na dve rovnaké časti, na plech dáme papier na pečenie a no to rovnomerne rozložíme jednu časť cesta.
Vyšľaháme 3 bielka so štipkou soli a polovicou cukru na sneh. /šľahajte, kým sa cukor rozpustí/ Surový plát cesta na plechu natrieme 3 PL lyžicami ríbezľového džemu a na vrch dáme vyšľahaný sneh. Zarovnáme a vrch posypeme jemne zomletými orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Takto upečieme aj druhý plát. Necháme vychladnúť.
Po šálky mlieka zmiešame s maizenou, solamylom a žĺtkami. Zvyšok mlieka dáme do hrnca a postupne zahrievame a po častiach pridávame karamelové salko. Mlieko môžeme aj rozmixovať do hladka, alebo prepasírovať cez sitko, aby sme tam nemali hrudky. Keď začne zmes vrieť, pridáme rozmiešané mlieko so žĺtkami a uvaríme hustý puding. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladnutým pudingom.
Jeden upečený plát dáme na spodok, natrieme naň krém a na vrch položíme druhý upečený plát. Odložíme do chladničky stuhnúť. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply