Držte sa ďalej od tohto oleja: Je oveľa nebezpečnejší ako cukor!

Nadbytok tohto oleja dokáže poriadne rozhádzať naše zdravie. V čom spočíva jeho problém?

Všetci, ktorí veria, že konzumácia sójového oleja je zdravá, ale sú na veľkom omyle. Namiesto toho, aby ste telu prospeli, môžete si veľmi ublížiť.

Sójový olej, rovnako ako všetky sójové produkty, pochádza zo sójových bôbov. Väčšina výrobcov však zvyčajne neuvádza, že sója je svojou povahou veľmi toxický produkt.

Nadmerné množstvo sóje môže viesť k hromadeniu nadmerného množstva steroidných hormónov v tele.

Nadbytok týchto hormónov značne zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby a skorej puberty u dievčat a, naopak, spomalenie fyzického vývoja u chlapcov.

Nehovoriac o tom, že väčšina producentov sóje na celom svete používa nové GMO technológie.

Hoci je tento olej považovaný za veľmi užitočný na celom svete, nemali by ste ho zneužívať.

Odvrátená strana mince

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí a inak to nie je ani v prípade sóje. Všetko však záleží od jej spracovania, keďže v surovom stave obsahuje toxické látky, ktoré nášmu zdraviu neprospievajú. Pre telo je problémové jej chemické zloženie a prírodná chemikália izoflavín, ktorá sa správa podobne ako ženský hormón estrogén. Dva poháre sójového mlieka denne vám kvôli tejto látke môžu za mesiac škaredo rozhádzať váš menštruačný cyklus.

Ak sa chcete vyhnúť zdravotným komplikáciám, prijímajte fermentovanú sóju, z ktorej boli odstránené antinutričné faktory. Vhodnými a navyše chutnými sú v tomto prípade syry tempeh, natto či miso. Naopak, nefermentované výrobky, ako sójové tyčinky, omáčky, múka, krupica, ale i mlieko, nepriaznivo pôsobia na funkciu štítnej žľazy, oslabujú náš imunitný systém, znižujú plodnosť a môžu viesť až k poškodeniu mozgu.

Pri týchto výrobkoch zvýšte opatrnosť

  • Sušené sójové mäso: Ide o stopercentne odtučnenú sójovú múku, ktorá vzniká pražením bôbov a ich lisovaním a podľa odborníkov na výživu v nej zostáva množstvo toxínov
  • Sójové sladkosti: Hoci pre celiatikov predstavuje jednu z mála maškŕt, na ktorých si môžu s čistým svedomím pochutnať, pre žalúdok to znamená ťažko stráviteľný balvan. Cukrovinky sú až z jednej tretiny tvorené sójovou múkou alebo krupicou a tyčinka navyše obsahuje cukor, ktorý zhoršuje trávenie.
  • Sójové mlieko: Opatrní by ste mali byť pre vysoký obsah prírodných hormónov fytoestrogénov. Občas si ho nalejte bez akýchkoľvek výčitiek, pretože lekári nepotvrdili, že konzumácia mlieka má negatívny vplyv na činnosť štítnej žľazy. Preháňať to s ním však rozhodne netreba.
  • Sójová omáčka: Neodmysliteľná prísada mnohých jedál má v sebe až päť éčok a keď si prečítate etiketu, jej zloženie nič dobré nesľubuje. Priemyselne vyrobené sójové omáčky navyše škodia deťom, u ktorých môžu pri konzumácii vo vyššom množstve vyvolať pre obsah glutamátov hyperaktivitu. Ak sójovú omáčku, voľte čo najprírodnejšiu verziu bez glutamánu a éčiek – možno ju dostať už aj v slovenských obchodoch, aj keď je o niečo drahšia.
  • Alaburky: Na prvý pohľad vynikajúca náhrada pre ľudí, ktorí sú alergickí na lieskovce alebo arašidy. Ide však o pražené sójové bôby, ktoré sú ťažko stráviteľné, preto ich jedzte s rozumom.

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*