Rakócziho tvarohový mrežovník – ak máte doma trochu tvarohu a džemu, môžete si túto pochúťku ľahko pripraviť!

Každý, kto miluje tvarohové pochúťky si  určite obľúbi tento vynikajúci koláčik. Je to jeden z našich obľúbených koláčov, pretože je ľahké  ho pripraviť a je veľmi chutný.

Suroviny:

Cesto:

  • 250g polohrubej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • na hrot noža sódy bikarbóny
  • 120 g  masla
  • 120 g  cukru
  • 1  žĺtok
  • 1 dl kyslej smotany
  • strúhaná kôra a šťava z polovice citrón
  • 2-3 lyžice broskyňového džemu

Tvarohová náplň:

  • 3 ks  žĺtka
  • 500 g  tvarohu
  • 150 g  cukru
  • Strúhaná kôra a šťava z 1/2 citróna (kto nemá rád citrón, namiesto toho dajte pár kvapiek vanilkovej arómy alebo trochu  vanilkového cukru)
  • do náplne môžeme použiť aj  hrozienka, /kto ich má rád/

Na vrch:

  • 4 bielka
  • 150 g  práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • 1-2 kvapky citrónovej šťavy
  • 3-4 lyžice broskyňového džemu

Postup:

Prísady na cesto vymiesime do hladka, vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie  asi za 15 minút pri 180 °C, kým vrch cesta nestvrdne.

Vyberieme ho z rúry, jemne ho natrieme marhuľovým džemom, rovnomerne naň rozotrieme tvarohovú plnku a vložíme späť do rúry a upečieme, keď je koláč hotový vyberieme ho.

Bielka vyšľaháme s práškovým cukrom a štipkou soli, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a vyšľaháme nad parou do leskla. Hotový sneh preložíme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na vrch koláča.

Broskyňový džem opatrne zohrievame a miešame, kým nezredne a opatrne ho lyžicou nalejeme do medzier v snehu na vrchu mrežovníka. Necháme stuhnúť.  Dobrú chuť.

Ak sa Vám tento recept páči, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*