Toto sa stane s vašim telom, ak budete každý deň piť kávu.

Skôr než vám povieme, čo sa stane, keď pijete kávu každé ráno hneď po zobudení, mali by sme spomenúť, že ak si kúpite kávu, pokúste sa o tu najprirodzenejšiu, pokiaľ je to možné. Okrem toho vyberte čistú kávu bez prídavných látok a umelých aróm, pretože to znižuje zdravotné výhody, ktoré jej používaním získavate.

Tu je to, čo sa stane, keď pijete kávu každý deň:

1. Káva zvyšuje rýchlosť vášho metabolizmu,
čo je pravdepodobne prvým dôvodom, prečo ľudia pijú kávu. Napriek tomu, že energia netrvá dlho, určite nám pomôže naštartovať náš deň na správnom mieste.

Štúdie dokonca zistili, že káva pomáha urýchliť váš metabolizmus po cvičení! V štúdii publikovanej v časopise Applied Physiology sa zistilo, že športovci, ktorí vypili šálku kávy po cvičení, zvýšili svalový glykogén o 66 percent, čo pomáha telu rýchlo nahradiť energiu po náročnom cvičení.

2. Káva zlepšuje zdravie mozgu
V niektorých štúdiách sa zistilo, že pitie 3-5 šálok kávy denne môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie o 65% u mužov a žien v strednom veku. Ďalšie štúdie ukázali, že denný šálka kávy môže znížiť riziko vzniku Parkinsonovej choroby až o 32-60%.

3. Káva vám pomôže cítiť sa dobre! 
Priekopnícka štúdia výskumníkov z Harvardskej štátnej zdravotnej školy zistila, že muži a ženy, ktoré denne vypili dve až štyri šálky kávy, mali v porovnaní s tými, ktorí nepili kofeín o 50% nižšie riziko samovraždy.

Okrem toho káva obsahuje množstvo antioxidantov a prospešných živín, ako sú vitamíny B1, B2, B3 a B5, ako aj draslík a mangán.

4. Znižuje riziko vzniku rakoviny kože
Štúdia zverejnená v časopise Journal of the National Cancer Institute zistila, že starší ľudia, ktorí konzumovali štyri alebo viac šálok kávy denne, mali o 20% nižšie riziko vzniku malígneho melanómu, ktorý je v Spojených štátoch najviac smrteľnou formou rakoviny kože. Vedci sa domnievajú, že káva pomáha znižovať riziko rakoviny kože kvôli mnohým antioxidantom a fytochemikáliám vo vašom obľúbenom nápoji.

5. Znížite tiež riziko rakoviny pečene
Hepatocelulárny karcinóm (GC) je šiestym najčastejším diagnostikovaným karcinómom na svete a treťou hlavnou príčinou úmrtí na rakovinu. GK predstavuje približne 90 percent všetkých zaznamenaných ochorení pečene.

Len jeden šálka kávy denne môže znížiť riziko GK o 20 percent; dve šálky na 35 percent a štyri alebo viac pohárov na 50 percent. (FDA odporúča nie viac ako 400 miligramov kávy denne – alebo štyri šálky).

Dr Peter Hayes, profesor medicíny na univerzite v Edinburghu, hovorí: „Ukázali sme, že káva znižuje cirhózu, rovnako ako rakovinu pečene. Tiež sa uvádza, že káva znižuje riziko smrti z mnohých iných príčin. (S mierou) káva môže byť úžasný prírodný liek.“

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*