Fantastické sladké rožky stačí naplniť a cesto zrolovať. Nič zložité aj pre gazdinku, ktorá pečie málo. Na raňajkách ako keby ste ich našli, ale hodí sa aj deťom na desiatu do školy či na večeru s čajom alebo kakaom…
Ak ich milujete rovnako ako my, určite vyskúšate. Ako napísala pani Terka, robí ich už roky a od oka, ale predsa sme našli jej skvelý recept.
Budeme potrebovať:
- 1 kg polohrubej múky
- cca 1/2 litra vlažného mlieka
- 1 kocku droždia
- 1 vajíčko
- cukor
- trošku soli
- 8 PL oleja
Plnku si môžete pripraviť orechovú alebo makovú, prípadne stačí aj džem. Dnes si ukážeme obe verzie.
Na makovú plnku:
- 50 ml mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- 200 g mletého maku
Mlieko si necháme uvariť s cukrom, prisypeme mak a dobre premiešame. Necháme raz poriadne prevariť, potom odstavíme z ohňa a prikryjeme.
Na orechovú plnku
-
- 50 ml mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- 200 g mletých orechov
Postup je rovnaký, ako pri makovej plnke.
Ako pripraviť sladké rožteky?
Dôležité je povedať, že mlieko do cesta pridávame podľa hustoty. Pani Terka má radšej redšie cesto, s ktorým sa síce horšie pracuje ale výsledok je famózny. Rožteky sú ako také pampúšiky.
Cesto pripravíme klasicky, ako kysnuté cesto. Zmiešame teda droždie, olej, mlieko, múku, cukor, štipku soli. Vymiesime cesto, ktoré potrieme vajíčkom a rozdelíme na 6 rovnako veľkých bochníkov.
Každý z nich si vyvaľkáme a vytvoríme si 12 trojuholníkov, ktoré naplníme, zrolujeme a dáme piecť na plech. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút, alebo kým nemajú zlatú farbu. Dobrú chuť.
Zdieľajte tento skvelý recept na makové a orechové rožteky so svojimi priateľmi! Určite si tiež radi pochutnajú!
zdroj: facebook
Leave a Reply