Ak táto zložka vo vašej strave chýba, riskujete rakovinu prostaty, pľúc a čriev.

Nie je tajomstvo – aby naše telo správne fungovalo, musíme mu poskytnúť potrebné zložky. Sú to vitamíny, mikro a makro prvky. Niektoré z nich majú špeciálne vlastnosti, ktoré nás môžu chrániť pred vážnymi chorobami.

Selén – základná zložka na ochranu pred rozvojom rakoviny

Jeho úloha v našom tele je veľmi dôležitá. Po prvé, selén je nevyhnutný pre správnu tvorbu imunitných buniek. Od toho či máme dostatok selénu záleží aj na to, či naša štítna žľaza bude správne fungovať. A čo viac, podporuje pôsobenie mnohých enzýmov, eliminuje prebytočné voľné radikály a chráni bunky tela pred škodlivými účinkami toxických látok. Vďaka týmto vlastnostiam nás dokáže chrániť pred vývojom prostaty, pľúc, vaječníkov alebo rakoviny.

Selén je tiež zodpovedný za stav vlasov, pokožky a nechtov. Štúdie ukázali, že ženy, ktoré mali stravu bohatú na túto zložku, mali menšiu pravdepodobnosť problémov s reprodukčnými orgánmi.

Môže znížiť riziko vzniku určitých druhov rakoviny

Okrem zníženia oxidačného stresu môže selén pomôcť znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.

To sa pripisuje schopnosti selénu znižovať poškodenie DNA a oxidačný stres, posilňovať imunitný systém a ničiť rakovinové bunky.

Prieskum 69 štúdií, ktoré zahŕňali viac ako 350 000 ľudí výskumnej vzorky, sa preukázalo, že vysoká hladina selénu v krvi bola spojená s nižším rizikom určitých typov rakoviny – vrátane rakoviny prsníka, pľúc, hrubého čreva a prostaty.

Je však dôležité poznamenať, že tento účinok bol spojený iba so selénom získavaným prostredníctvom potravín – nie výživovými doplnkami.

Selén – v ktorých potravinách  ho nájdeme?

Bohužiaľ, selén nie je taký bežný mikroelement ako iné vitamíny, môžeme ho však nájsť v niekoľkých produktoch. Najbohatším zdrojom sú para orechy. Je však potrebné pripomenúť, že maximálna dávka týchto orechov je od 4 do 6 kusov denne. Selén sa tiež nachádza v:

– bravčová pečeň,

– mäso hovädzie, bravčové, kuracie, morčacie

– tvaroh,
– vajcia,
– hydinové filé,
– tmavá čokoláda,
– údené tofu,
– morské plody,
– ryža.

Selén – príznaky naznačujúce jeho nedostatok

Ak táto zložka vo vašom jedálnom lístku chýba, alebo je jej nedostatok, po určitom čase sa môžete začať cítiť unavenejší ako obvykle. To všetko je spôsobené zhoršením funkcie štítnej žľazy, ktorej fungovanie závisí od obsahu selénu v tele. Okrem toho budete viac vystavení infekciám, herpesu alebo prechladnutiu. Vaše nechty zoslabnú a vlasy vám môžu začať vypadávať a mať tendenciu sa lámať. Ak tento stav pretrváva dlhú dobu, zvyšuje sa riziko vzniku rakoviny.

Pamätajte však, že naordinovanie a dávkovanie selénu v podobe liekov si nerobte sami. Ak potrebujete radu, opýtajte sa špecialistu, ktorý  vám vyberie prípravok a dávku vhodnú pre vaše potreby.

Aj keď je selén nevyhnutný pre zdravie človeka, jeho nadmerné množstvo môže byť nebezpečné. Konzumácia vysokých dávok selénu môže byť v skutočnosti toxická a dokonca aj smrteľná.

Aj keď je toxicita selénu zriedkavá, je dôležité dodržiavať odporúčané množstvo selénu na úrovni 55 mcg denne a nikdy neprekročiť prípustnú hornú hranicu 400 mcg denne.

Brazílske orechy obsahujú veľmi vysoké množstvo selénu. Ich nadmerná konzumácia môže viesť k toxicite selénu.

Toxicita selénu sa však pravdepodobnejšie vyskytne pri užívaní selénových doplnkov než pri konzumácii potravín obsahujúcich selén.

Zdieľajte túto radu s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*