Jeseň je spojená s farebnými listami, jarabinou a GAŠTANMI. Koniec koncov, kto z nás v detstve z nich nerobil postavičky ľudí a zvieratiek s ktorými sme sa hrali.. To však nie je jediný spôsob, ako ich možno použiť. Gaštany majú veľa zdravotných vlastností, takže stojí za to urobiť si z nich tinktúru, ktorá bude liekom na mnohé choroby.
Len málo ľudí pozná a používa úžasné vlastnosti gaštanov, čo je škoda. V lekárňach alebo obchodoch so zdravou výživou nájdete jednotlivé druhý krémov alebo mastí s prídavkom extraktu gaštanov. Existuje však lepší spôsob, ako dostať to najlepšie z gaštanov – je to domáca tinktúra!
Čo obsahujú gaštany
Cenné zložky majú nielen gaštany, ale aj listy a kôra tohto stromu. Vďaka obsahu flavonoidov a ecystínu majú stimulačný účinok na prietok krvi, a preto sa často používajú v masti proti kŕčovým žilám.
Okrem toho majú aj iné vlastnosti:
- protizápalové,
- protirakovinové,
- posilňujúce cievy,
- antioxidačné,
- diastolické,
- proticelulitické,
- znižujúce opuchy.
Gaštanová tinktúra
Keďže sezóna gaštanov je v plnom prúde, je škoda ich nepoužívať. Tinktúra z tejto rastliny bude ideálnym prostriedkom na reguláciu krvného tlaku alebo boj proti opuchom. Môže sa tiež použiť na vonkajšie použitie pri bolesti kĺbov a svalov a pri kŕčových žilách . Stimuluje prietok krvi a vyčistí upchaté žily.
Ako pripraviť gaštanovú tinktúru?
Recept na gaštanovú tinktúru je veľmi jednoduchý a navyše potrebujete iba 2 ingrediencie.
Prísady:
- 35 gaštanov,
- vodka.
Príprava:
Gaštany nakrájajte na štvrtiny a dajte ich do veľkej sklenej nádoby. Potom nalejte vodku tak, aby zakryla všetky gaštany. Nádobu dôkladne zatvorte a pretrepte jej obsah. Nechajte stáť na tmavom a suchom mieste asi mesiac. Po uplynutí tejto doby by mala byť tinktúra hotová a prelejeme ju do fliaš.
Zdieľajte túto radu s priateľmi!
Leave a Reply