Je škodlivejší ako cukor. Nachádza sa vo väčšine potravín!

Všetci vieme , že nadbytok cukru poškodzuje zdravie. Preto sa proti tomu postavili výrobcovia potravín a rozhodli sa vytvoriť náhradu. Takto vznikol glukózovo-fruktózový sirup. Ukázalo sa však, že táto náhrada nie je lepšou alternatívou!

Glukózovo-fruktózový sirup

Glukózovo-fruktózový sirup tiež nazývaný kukuričný sirup je v potravinárskom priemysle hodnotený ako veľmi populárny. To všetko je spôsobené tým, že výroba je oveľa lacnejšia ako klasický biely cukor. Môžeme ho nájsť v zložení populárnych cukrárskych výrobkov, džemov, konzervovaných potravín, omáčok, nápojov alebo dokonca v  mäsových výrobkoch.

Vyrába sa enzymatickou hydrolýzou škrobu z pšenice alebo kukurice. Po prijatí glukózy a fruktózy v nasledujúcich štádiách sa kombinujú, zahusťujú a čistia. Tieto látky sú jednoduché cukry, ktoré rýchlo vstupujú do krvného obehu z nášho tráviaceho systému.

Pravidelná konzumácia výrobkov obsahujúcich glukózovo-fruktózový sirup môže byť škodlivá pre naše zdravie.

Keď sa rozhodneme pre výrobky obsahujúce kukuričný sirup, mali by sme mať na pamäti, že môže mať negatívny vplyv na naše zdravie. Po prvé, táto zložka stimuluje našu chuť do jedla, môže prispieť k prejedaniu a následne k nadváhe alebo obezite.

Výskum ukazuje, že kukuričný sirup podporuje vývoj rakovinových buniek v hrubom čreve. Okrem toho narúša metabolizmus, poškodzuje pečeň, zvyšuje riziko cukrovky 2. typu a môže ovplyvniť vývoj rakovinových lézií.

Štúdia sa uskutočnila na myšiach, ktorým sa podávala časť kukuričného sirupu počas 9 týždňov. Po dokončení experimentov si vedci všimli, že u niektorých zvierat sa objavili rakovinové lézie. Hoci sa uskutočnili štúdie na myšiach, existuje vysoké riziko, že táto náhrada cukru môže mať podobný účinok aj  na ľudské telo.

Ak Vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*