Babičkine plnené oriešky – nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole! Každý si pýta recept…

Suroviny:

300 g hladkej múky
70 g práškového cukru
100 g mletých vlašských orechov
230 g masla
1 žĺtok
štipka mletej škorice

Plnka:

125 g čerstvého masla
50 g práškového cukru
1 žĺtok
150 g mletých vlašských orechov
50g detských piškót
1 lyžička rumu

Postup:

Hladkú múku s práškovým cukrom preosejeme do misy, pridáme mleté ​​vlašské orechy, mletú škoricu, na kocky nakrájané maslo, žĺtok a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 3 až 4 hodiny oddýchnuť.
Medzitým si pripravíme formičky.  Cesto vyberieme a do každej formičky vtlačíme kúsok cesta. Stačí len malý, pretože cesto musíme do formičky natlačiť tak, aby zaplnilo celý priestor, ale zároveň sa utvorila jamka, ktorú potom budeme po upečení plniť náplňou.
Akonáhle máme formičky naplnené, naukladáme ich na plech a vložíme do rúry predhriatej na 165 °C.
Pečieme zhruba 10 minút. Orechy ihneď po upečení veľmi opatrne vyklepneme z formičiek a necháme vychladnúť. Jedna dávka by mala vystačiť zhruba na 74 až 80 polovičiek orechov.

Plnka:

Dajte do misy na kocky nakrájané zmäknuté maslo, pridajte práškový cukor, žĺtok a všetko vymiešajte do peny.
Potom prisypte mleté vlašské orechy, pridajte piškóty, ktoré si ešte predtým rozmixujte na omrvinky a pokvapkajte rumom
Dôkladne premiešajte a máte hotovo. Potom už len stačí spájať touto náplňou vždy dve orechové polovičky k sebe, naukladať na misu a nechať v chlade odležať. Môžete ich obaliť v práškovom cukre, ale nemusíte, podľa chuti.

Páčil sa vám recept? Podeľte sa oň so svojimi priateľmi 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*