Potrebujeme:
čokoláda:
- 150g čokoláda
- 125g stužený 100% tuk (cera, omega)
- 1 – 2 lyžice kakaa
plnka:
- 50ml silnej kávy (espreso)
- 100g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 100g mletých orechov
- 50g stuženého 100% tuku
- rum podľa chuti (1 – 2 lyžice)
– malé papierové košíčky, lentilky na ozdobu
Postup:
Cukor zalejem uvarenou kávou a za stáleho miešania na miernom ohni chvíľu povarím, pridám orechy a ešte chvíľku nechám prevariť (na miernom ohni a stále miešam), do horúceho pridám stužený tuk a miešam kým sa to nespojí a nakoniec dám trochu rumu a nechám vychladnúť. Na miernom ohni rozpustím stužený tuk, do teplého pridám čokoládu a 1 lyžicu kakaa (keď sa mi zdá čokoláda málo tmavá pridám ešte 1 lyžicu kakaa). Miešam, kým sa všetko nespojí (nevariť!) Lyžičkou nalejem do papierových košíčkov trochu čokolády, nechám chvíľu zatuhnúť, každý košíček chytím do rúk a trochu ponakláňam aby sa čokoláda dostala aj na steny. Na stuhnutú čokoládu nakladiem orechovú plnku a zalejem čokoládou. Nechám stuhnúť.
Poznámka: Čokoládu môžete dať podľa svojej chute. Ja dávam mliečnu čokoládu napoly s horkou, a množstvo cukru v plnke si tiež môžete upraviť podľa seba. Papierové košíčky dávam dvojmo. Dnes sa už dajú kúpiť aj pevnejšie košíčky, ktoré netreba dávať dvojmo. V žiadnom prípade nezamieňajte v recepte stužený 100% tuk za maslo, šuhajdy vám s maslom nestuhnú!
Zdieľajte tento recept aj so svojimi priateľmi!
zdroj foto: mimibazar Adriana.B
Leave a Reply