Kakaovník je vždyzelený strom, ktorý sa pestuje v Južnej Amerike a je považovaný za najsladšií strom na svete, lebo jeho plody dávajú vzniknúť najžiadanejším lahôdkam na svete. Ako prvý pripravili kakaový nápoj starovekí Aztékovia. Obsahoval vodu, kakaový prášok, vanilku, kukuricu, chilli papričku a soľ. Aztékovia považovali kakaové bôby za posvätný dar bohov a boli používané aj ako mena. V súčasnej dobe sa používajú na výrobu kakaového prášku a masla, ktoré sa hojne využíva v kozmetickom priemysle a dokonca aj v medicíne.
Kakao spomaľuje starnutie a podporuje zdravie
Jedna z najúžasnejších vlastností kakaových bôbov je ich vysoký obsah antioxidantov.Tyto antioxidanty sú flavonoidy zodpovedné za boj a prevenciu poškodenia voľnými radikálmi. Neuveriteľná sila kakaových bôbov môže spomaliť starnutie a výrazne posilniť imunitu. Kakao je skvelé pre vašu pokožku, pretože antioxidanty v ňom obsiahnuté (je ich tam viac ako 320) zvyšujú ochranu kolagénu. Tieto antioxidanty bojujú proti voľným radikálom a chráni pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami.
Kakao je zdrojom najsilnejších antioxidantov
Kakao tiež obsahuje polyfenoly, ktoré sú jedny z najsilnejších antioxidantov a majú schopnosť rozkladať tuky a znižovať riziko vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení. Antioxidačný účinok týchto polyfenolov je oveľa silnejší ako u väčšiny bežných antioxidantov, ako sú napríklad vitamíny C a E.
Za ďalší významný faktor, o ktorom by som sa určite zmienil je podiel alkaloidov teobrominu a v malom množstve aj kofeínu.
Obsahuje ďalej aj významný neurotransmiter serotonín, ktorý je zložením veľmi podobný tryptofanu a melatonínu. Tie významne pôsobia na centrálny nervový systém ako aj svalovú činnosť, a tým príjemne stimulujú organizmus k vyššiemu výkonu a spolu so spomínanými serotonínovými zložkami aj príjemne “ukľudňujúcemu” efektu.
Faktom je, že ľudia to poznajú, aj v kontexte s tým, že čokoláda, teda aj kakaový bôb, navodzuje pocit sladkej “blaženosti” a dobrej nálady.
Kakao, jeho využitie a pozitívne účinky
1. Znižuje krvný tlak
2. Zlepšuje kognitívne funkcie
3. Zabraňuje srdcovým ochoreniam
4. Pomáha predchádzať známkam predčasného starnutia
5. Obsahuje 40x viac antioxidantov ako v čučoriedkach
6. Je to rastlina s najvyšším obsahom železa
7. Je v ňom viac vápniku ako v kravskom mlieku
8. Prirodzene zvyšuje hladinu energie
9. Zlepšuje metabolizmus
10. Zlepšuje náladu a pomáha pri depresií
11. Zabraňuje a pomáha pri zápche
13. Pomáha pri poruchách mozgu
14. Pomáha pri chudnutí a obezite
15. Má proti rakovinotvorné účinky
16. Znižuje zlý cholesterol
17. Pomáha pri cukrovke a inzulínovej rezistencií
18. Chráni pokožku
19. Chráni zuby
20. Pomáha pľúcam
21. Zmierňuje kašeľ
22. Pomáha pri astme
23. Pomáha pri liečbe poranení kože
24. Lieči nedostatok medi
25. Znižuje negatívne účinky nedostatku horčíka
26. Zlepšuje funkciu obličiek
Ako často môžeme kakao konzumovať a v akom množstve?
Je to veľmi individuálne a veľmi záleží od viacerých faktorov, ako je stav organizmu, situácie, v ktorej sa telo nachádza, či už je to práca alebo pohybová aktivita, veľmi náročné pracovné zaťaženie a iné.
Ak sa bavíme o surových bôboch alebo kakaovej hmote, čo je to isté, tak dávkovanie môže byť pokojne podľa potreby. Kedže kakao je vedľajší produkt pri získavaní za studena lisovaného masla z kakaových bobov, má prirodzene aj nižšie zostatkové množstvo látok, ktoré sme uviedli vyššie. Preto kakaový prášok môžeme používať vo väčších podľa uváženia.
Leave a Reply