Lekári varujú, že časté pitie horúceho čaju môže byť smrteľné!

Slováci sú skutoční milovníci čaju! Až 80 % z nás ho pije každý deň alebo niekoľkokrát denne a každý tretí Slovák ho pije niekoľkokrát denne. Hoci drvivá väčšina z nás na tomto nápoji nevidí nič zlé, ukazuje sa, že príliš horúci čaj môže byť zdraviu veľmi škodlivý. Zvyšuje riziko vzniku rakoviny pažeráka, ktorá bola doteraz považovaná za vedľajší účinok fajčenia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza znepokojivý výskum

Štúdia, ktorá ukazuje, že pitie horúceho čaju výrazne zvyšuje riziko vzniku rakoviny pažeráka, bola publikovaná v International Journal of Cancer.

Štúdia bola vykonaná na skupine 50 tis. ľudí. Vedci preverili stravovacie návyky každého z nich, vrátane zvyku piť čaj. Zistenia šokovali samotných výskumníkov. Zistilo sa, že ľudia, ktorí vypili viac ako dve veľké šálky čaju (menej ako 0,7 litra) denne pri teplotách nad 60 stupňov Celzia, mali o 90 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pažeráka.

Wikimedia Commons

Ako to vysvetľujú?

Horúci nápoj poškodzuje sliznicu pažeráka. Na druhej strane v mieste poškodenia prebieha nevhodný proces delenia buniek a v dôsledku toho existuje šanca na vznik rakoviny.

Pixabay

Nemusíte sa vzdať čaju

Hneď sa upokojíme – nemusíte sa vzdávať čaju, ktorý má veľa zdravotných benefitov, napr. zlepšuje kognitívne funkcie mozgu a prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi.

Vedci vás vyzývajú, aby ste sa vzdali horúceho čaju a pili ho mierne chladnejší – pod 60 stupňov. Takéto odporúčanie vydali autori štúdie.

,,Mnohí ľudia radi pijú čaj, kávu alebo iné horúce nápoje. Podľa našej správy však pitie veľmi horúceho čaju môže zvýšiť riziko rakoviny pažeráka, preto je vhodné pred pitím počkať, kým horúce nápoje vychladnú,“  povedal hlavný autor Dr Farhad Islami z American Cancer Society.

Pod odporúčaním je podpísaná Svetová zdravotnícka organizácia, čo nepochybne pridáva na význame výsledkov štúdie.

Vyhýbanie sa horúcemu čaju neznamená, že by ste ho nemali lúhovať vo vriacej vode. Samozrejme varíme vo vriacej vode asi 3-5 minút, čím získa výraznú chuť, ktorú všetci milujeme. Nápoj už nelúhujte, čaj uvoľní taníny, ktoré neutralizujú účinky kofeínu a teofylínu.

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*