Babičkin orechový koláč! Krehké cesto s výbornou orechovou plnkou vo vnútri a penou navrchu!

Ľahký lahodný koláč, jeden kúsok Vám stačiť nebude.

Prísady

Na cesto

  • 300 g polohrubej múky múky,
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • 2  žĺtky
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • 200 g masla
  • štipka soli

Všetky ingrediencie vymiesime a urobíme z cesta dva bochníky. Odložíme do chladničky.

Krém:

  • 7 žĺtka
  • 150 g práškového cukru
  • strúhaná kôra z jedného citróna
  • šťava z polovice citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • 6 bielok
  • štipka soli

Bielka  a štipku soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka vymiešame do peny s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a šťavou z citróna. Nakoniec jemne primiešame tuhý sneh z bielok.

Postup:

Jedno cesto vyvaľkáme na tenko a položíme na spodok vymasteného plechu, na to vylejeme orechový krém, zarovnáme a na vrch uložíme druhý tenký plát. Popicháme ho vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri  170°C  asi 25-30 minút, urobíme si test ihlou. Hotový koláč necháme  dobre vychladnúť.

Na vrch:

  • 3 bielka
  • 200 g práškového cukru
  • trochu citrónovej šťavy
  • mleté orechy

Vo vodnom kúpeli vyšľaháme  bielka s cukrom a citrónovou šťavou do zhustnutia. Hotový sneh rozotrieme na vrch vychladnutého koláča, zarovnáme a posypeme mletými orechmi. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*