
Tosca kocka originálny recept s čokoládou, šľahačkou a gaštanovým pyré. Tosca podľa starého receptu ( z roku 1963). Jemný a chutný koláč, ľahko sa pripravuje.
Suroviny:
Cesto:
- 5 bielok
- 5 žĺtok
- 125 g kryštálového cukru
- 95 g bielej hladkej múky
- 30 g kvalitného kakaa
- soľ
- 1 vrecúško vanilkového cukru alebo vanilkový struk
- 20 g masla na vymastenie plechu
Sirup:
- 500 ml vody
- 100 g cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru alebo vanilkový struk
- 20 ml rumu /nemusí byť/
Gaštanový krém
- 500 g sladeného gaštanového pyré
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla
Glazúra:
Ganache:
- 200 g horkej čokolády s min. 50% kakaom
- 200 ml smotany na šľahanie
- 50 g masla
Šľahačka:
- 600 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 polievková lyžica (25 g) práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup:
Plát:
Bielka vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor a vanilkový cukor, kým budeme mať hustý a lesklý sneh, pridáme žĺtky a ešte premiešame, Múku a kakao zmiešame a opatrne primiešame do vajíčkovej hmoty. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou, Cesto vylejeme na panvicu a pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 30 minút. Urobte si test ihlou. Hneď po upečení koláč vyklopíme a necháme vychladnúť.
Vychladnutý koláč nakrájame na kocky asi 5*5 cm.
Sirup:
Dáme variť vodu a cukor, necháme variť asi 2-3 minúty, odstavíme a necháme mierne vychladnúť a pridáme vanilkový cukor a. dobre rozmiešame a na chvíľu odložíme do chladničky, po úplnom vychladení primiešame do sirupu rum.
Nakrájané kocky polejeme sirupom.
Ganache:
Smotanu, maslo a čokoládu opatrne roztopíme vo vodnom kúpeli, miešame kým budeme mať hladkú a lesklú polevu, nešľaháme, potrebujeme mať konzistenciu polevy.
Nakrájame kocky namáčame do Ganache. Necháme stuhnúť.
Gaštanový krém:
Gaštanové pyré si vyberieme o deň skôr z chladničky, aby dosiahlo izbovú teplotu.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom, potom pridáme gaštanové pyré.
Gaštanové pyré a maslo, by mali mať rovnakú teplotu, aby sa nám krém neoddeľoval, ak sa to náhodou stane, musíme krém miešať, kým sa opäť nespojí. Miešame kým budeme mať hladký krém. Krém dáme do cukrárského vrecka s ozdobnou špičkou.
Na každú čokoládovú kocku nastriekame koliesko gaštanového krému.
Šľahačka:
Zo šľahačky, práškového cukru a vanilkového cukru vyšľaháme hustú šľahačku.
Na každú Tosca kocku do stredu gaštanového krému nastriekame kopček šľahačky.
Hotové kocky odložíme na chvíľu do chladničky. Dobrú chuť!
Leave a Reply