Makový TOSCA zákusok! Populárny recept, ktorý u nás nesmie chýbať žiadne Vianoce…

Suroviny:

Makový plát:

  • 4 vaječné bielky
  • 40 g kokosu
  • 150 g mak celý / nemletý/
  • 50 g hladkej múky
  • 120 g cukru
  • soľ
  • vanilkový struk alebo 1 vanilkový cukor

Pre sirup

  • 30 g cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • 50 ml vody

Pre vanilkový krém:

  • 400 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 150 g práškového cukru
  • 60 g hladkej múky alebo 30 g škrobu
  • štipka soli
  •  2 vrecká vanilkového cukru
  • 200 g masla 82% tuku

Pre čokoládovú polevu ganache:

  • 75 g smotany na šľahanie min. 30%
  • 100 g čokolády  min.50%

Pre vrstvu sušienok:

  • 150 g sušienok maslové sušienok
  • 100 ml silnej čiernej kávy

Postup:

Makový plát:

Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, pridáme kryštálový cukor a miešame, kým dostaneme tvrdý a lesklý sneh. Múku zmiešame s makom, vanilkovým cukrom, a strúhaným kokosom, opatrne zamiešame do snehu, tak aby nám sneh nespadol.

Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180°C asi 15 minút, urobíme si test ihlou.  Dávame pozor, aby bol dobre upečený, aby sa nestal“ gumový.“ Hotový plát otočíme na rošte a necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.

Sirup:

Z cukru, citrónovej šťavy a vody uvaríme sirup, necháme ho mierne vychladnúť, aby mierne sadol. Sirupom polejeme vychladnutý makový plát.

Vanilkový krém:

Mlieko zmiešame s  vanilkovým cukrom, žĺtkami, mukou a soľou a dáme variť, za stáleho miešania  uvaríme hustú kašu. Od bodu keď začne vrieť, varíme asi 2-3 minúty. Necháme dobre vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny a zmiešame s vychladnutým krémom, dobre premiešame.

Krém rozotrieme na makový plát a zarovnáme.

Maslové sušienky namáčame do kávy a ukladáme ich na vanilkový krém. Koláč odložíme asi na 30 minút do chladničky.

Čokoládová ganache:

Smotanu opatrne zahrejeme vo vodnom kúpeli a pridáme na kúsky polámanú čokoládu. Odstavíme z tepla a necháme čokoládu nech sa sama v teplej smotane roztopí. Potom niekoľkými pohybmi rozmiešame.

Čokoládovú ganache  rovnomerne vylejeme na vrch koláča na sušienky, zarovnáme a hotový koláč odložíme na noc do chladničky. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*