Na originálne Amandina kocky sa používa fondán.
Najskôr si urobíme domáci fondán, alebo si ho môžete kúpiť v cukrárni už hotový. Sú dva typy fondánu fondán na cukrovinky a fondán na cukríky. Toto je originálny recept na fondán od rumunských cukrárov. Potrebujeme fondán na cukrovinky. Nemusíte sa báť fondánu, pretože sa dá kedykoľvek opraviť (buď sa roztopí v parnom kúpeli, alebo sa pridá trochu vody). Fondán si môžeme vyrobiť aj do zásoby, v chladničke vydrží niekoľko mesiacov.
Recept na Fondán:
- 500 g kryštálového cukru
- 150 g vody
- 150 g glukózový sirup alebo najlacnejšieho medu z obchodu./ v originálnom recepte sa používa glukózový sirup/
- 1 vrecúško vanilkového cukru alebo 1/2 vanilkového struku
Postup:
Do nerezovej nádoby dáme 500 g cukru a 150g vody, zahrievame na miernom plamenní, keď sa cukor rozpustí a začne mierne vrieť, mal by mať asi 110°C necháme mierne vrieť ešte maximálne 2-3 minúty, nie viac, odstavíme zo sporáka a pridáme glukózový sirup alebo lacný med./ lacný med často obsahuje aj glukózový sirup/.
Kvapneme niekoľko kvapiek sirupu na studený tanierik a necháme chvíľku vychladnúť. Zoberieme kvapku sirupu medzi prsty a vyskúšame, či sa nám vytvorí tenká niť, je lepšie keď je niť tenšia ako hrubá.
Pri vyššej teplote sa nám urobí cukrový fondán a bude sa drobiť, tiež ak ho budeme dlho variť. Ak máme fondán urobený už skôr v chladničke, rozpustíme ho vo vodnom kúpeli.
Čistú kovovú misu dáme do mrazničky na si 5 minút, vyberieme a nalejeme do nej horúci sirup, nemiešame, a necháme vychladnúť na teplotu tela asi 37°- 40°C. Sirup musí byť teplý nie horúci. Teraz sirup začneme šľahať ručným mixérom do biela, teraz pridáme vanilkový cukor a ďalej miešame.
Ak chceme farebný fondán alebo ochutený pridávame potravinárske farbiva a ostatné prísady spolu s vanilkovým cukrom.
Hotový fondán by mal byť biely a ako plastelína, keď vychladne môže stvrdnúť na kameň, ale ľahko sa dá rozpustiť vo vodnom kúpeli a znova vymiešať.
AMANDINE KOCKY
- 7 žĺtky
- 7 bielok
- 170 g kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 60 ml sirupu z karamelizovaného cukru (zo 60 g cukru a 30 ml vody) – jedna polievková lyžica sa odloží na glazúru!
- 260 g hladkej múky
- 60 ml studenej vody
- 10 ml slnečnicového oleja
- voliteľné: 15 g kakaa/ v pôvodnom recepte sa nepoužíva /
- 250 g bieleho cukrárskeho fondánu
- 250 g masla, min. 82%, pri izbovej teplote
- 50 g rozpusteného masla
- 30 g kakaa
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 PL rumu alebo niekoľko kvapiek rumovej arómy
- 250 g kryštálového cukru
- 250 ml studenej vody
- strúhaná kôra z 1 citróna
- 1 vrecúška vanilkového cukru
- 4 PL rumu alebo niekoľko kvapiek rumovej arómy
- 350 g bieleho cukrárskeho fondánu
- 15 g kakaa
- 15 g sirupu zo spáleného cukru/ odložili sme si ho pri výrobe plátu/
Postup:
Korpus:
Do hrnca dáme 60 g kryštálového cukru a necháme ho na miernom ohni skaramelizovať. Potom zalejeme 30 ml studenej vody a ešte povaríme asi 2-3 minúty, kým sa karamel rozpustí a mierne zhustne. Necháme vychladnúť. 1 PL sirupu si odložíme na bok.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli a 55 g cukru na tuhý sneh.
Žĺtka vyšľaháme s zvyšným cukrom 115 g do peny, pridáme studenú vodu a karamelový sirup. Vymiešame a pridáme trochu múky asi 75 g, všetko dobre premiešame, ak chcete tmavší plát, primiešajte do múky 15 g kakaa.
Teraz do žĺtkovej zmesi opatrne primiešame tuhý sneh a 10 ml oleja, jemne premiešame a pridáme 185 g preosiatej múky, jemne premiešame.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°c na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 30-40 minút. Urobíme si test ihlou.
Upečený plát, vyberieme na rošt, odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť, Potom ho rozkrojíme na tri tenké pláty.
Trampský sirup:
Do hrnca dáme cukor a studenú vodu, varíme asi 10 minút. Odstavíme zo sporáka a pridáme vanilkový cukor a citrónovú kôru, necháme vychladnúť a precedíme. Do vychladnutého sirupu pridáme rum.
Kakaový krém s maslom a fondánom na originálny Amandina koláč
V hrnci roztopíme 50 g masla a pridáme kakao, necháme jemne speniť, potom odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť, do ešte tekutého masla pridáme vanilkový cukor a rum.
250g bieleho fondánu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť, tak aby bol ešte tekutý.
250 g masla vyšľaháme do peny, po lyžiciach pridávame studený tekutý fondán miešame pri nízkej rýchlosti miešame, nakoniec pridáme vychladnutú kakaovú zmes a vymiešame pri vysokej rýchlosti do krémova.
Krém odložíme do chladničky na asi 10 minút nie viac.
2 PL krému si odložíme na zdobenie koláčikov.
Na spodok položíme jeden vychladnutý plát, polejeme ho sirupom a natrieme polovicou krému, položíme druhý plát a opäť ho polejeme sirupom a natrieme druhou polovicou krému na vrch položíme posledný plát a opäť ho polejeme sirupom. Koláč odložíme do chladu, stuhnúť. Potom ho nakrájame na kocky.
Kakaová fondánová glazúra:
Vo vodnom kúpeli rozpustime 350 g bieleho fondánu, do teplého a tekutého fondánu pridáme 15 g kakaa a dobre rozmiešame, stále miešame nad parou a pridáme 1 PL karamelového sirupu, ktorý sme si odložili a premiešame, ak sa nám zdá glazúra hustá môžeme ju zriediť asi 50 ml studenej vody. Miešame kým sa glazúra spoji. Glazúra má byť hustá asi ako smotana na šľahanie.
Kocky Amandina namáčame do glazúry a necháme ich uschnúť.
Kocky nakoniec ozdobíme krémom, ktorý sme si odložili.
Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply