Maminkin recept na neodolateľné AMARETTO REZY! Rovno si naložte na tanier 2 kúsky…

 Domáci nadýchaný koláč s bielymi a jemným krémom. Rafinovaná kombinácia, ktorá je povästnou bodkou za každým  slávnostným obedom. Určite Vás nesklame a Vaši hostia budú nadšení.

Suroviny:

Snehové pláty  s vlašskými orechmi (2 ks.)

  • 12 bielok  / 360 g/
  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 300 g kryštálový  cukor
  • Soľ
  • Vanilka
  • Strúhaná citrónová kôra

Vanilkový piškótový plát

  • 6 vajec
  • 150 g kryštálového  cukru
  • 150 g hladkej múky
  • Soľ
  • Vanilkový cukor
  • Strúhaná citrónová kôra

Amaretto krém s vlašskými orechmi a mandľami

  • 300 g mlieka
  • 350 g vlašských orechov
  • 220 g práškového cukru
  • 30 g maizena
  • Soľ
  • Vanilka
  • Strúhaná citrónová kôra
  • 375 g masla
  • 50 ml likéru Amaretto
  • Mandľová aróma

Navrch:

  • 80 g mandľové lupienky

Postup:

Rúru si dáme predhriať na 170°C.

Dva orechové pláty:

Bielka vyšľaháme so štipkou soli do peny, naraz pridáme kryštálový aj vanilkový cukor vyšľaháme na tuhý a lesklý sneh. Nakoniec opatrne  pridáme mleté orechy spolu s citrónovou kôrou, tak aby nám nepadol sneh.  Rozdelíme na dve rovnaké polovice, a upečieme dva pláty. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 170°C asi 13-15 minút. Po upečení odstránime papier na pečenie a necháme  na vzduchu vychladnúť.

Piškótový plát:

Bielka vyšľaháme so štipkou soli do peny, pridáme cukor a vanilkový cukor a vyšľaháme na tuhý a lesklý sneh. Po jednom pridáme žĺtky a krátko zamiešame, pridáme strúhanú citrónovú kôru a opatrne  špachtľou primiešame preosiatu hladkú múku, tak aby nám nespadla vaječná pena. Všetka múka sa dáva naraz nie postupne. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 170 °C asi 15-18 minút. Po upečení odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť.

Amaretto krém:

Vlašské orechy jemne opražíme na suchej panvici a zomelieme.
Mlieko zmiešame s mletými vlašskými orechmi, cukrom a maizenou, pridáme soľ, vanilkový cukor a strúhanú citrónovú kôru. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme ešte asi 3-5 minút, kým trochu nezhustne. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť na izbovú teplotu, potom pridáme likér Amaretto a niekoľko kvapiek mandľovej arómy a všetko premiešame kým sa všetko spojí. Maslo vymiešame do peny a zmiešame s orechovým základom. Vymiešame.
Na spodok položíme jeden orechový plát, natrieme orechovým krémom a na to položíme piškótový plát, natrieme orechovým krémom a položíme druhý orechový plát na vrch natrieme zvyšný krém a posypeme mandľovými lupienkami. Koláč odložíme na aspoň 3-4 hodiny do chladničky. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*