Domáca ťahaná štrúdľa! Na vianočnom stole u nás nesmie chýbať už niekoľko rokov…

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 PL rozpusteného tuku
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 2 čajové lyžičky octu
  • 3 dl vlažnej vody

Preosejeme múku, pridáme tuk, vajce, soľ, ocot, vymiešame a postupne pridáme po troche vlažnú vodu. Dobre vymiešame do hladka, miešame ešte asi 10-15 minút, dovtedy, kým sa začnú robiť  vzduchové bubliny. Cesto z vrchu naolejujeme a odložíme na pol hodiny do chladničky.

Maková náplň:

  • 1 dl mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 g mletého maku
  • cukor podľa chuti

Mlieko dáme variť, pridáme vanilkový cukor a privedieme do varu, pridáme mak a cukor podľa chuti. Pár minút za stáleho miešania povaríme a necháme vychladnúť.

Tvarohová náplň:

  • pol kg tvarohu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 žĺtok
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 bielok
  • cukor podľa chuti

Ešte budeme potrebovať:

  • Vykôstkované čerešne
  • roztopený tuk na natieranie

Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom, žĺtkom, kyslou smotanou a cukrom podľa chuti, bielko vyšľaháme na tuhý sneh. Sneh pridáme do tvarohovej zmesi a premiešame.

Keď je cesto dostatočne oddýchnuté, rozdelíme ho na dve časti a na tenko ho natiahneme, tak aby sa nám netrhalo. Jednu časť naplníme makovou a druhú časť tvarohovou plnkou, vrch obidvoch náplni posypeme čerešňami. Štrúdle zvinieme a dáme na vymastený plech. Vrch štrúdli natrieme rozpusteným tukom.

Rúru predhrejeme na 210 °C, pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 170°C a pečieme ešte asi pol hodiny. Upečenú štrúdľu posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*