Pavlova tradičný recept s jahodami, kivi a marakujou. Pavlova veľká alebo Mini Pavlova torta sa skladá zo snehového korpusu a polevy z prírodnej šľahačky a čerstvého ovocia.
Tradične je Pavlova zdobená jahodami, kivi a marakujou , ale moderné verzie akceptujú aj iné čerstvé ovocie: maliny, černice, čučoriedky, čerešne atď.
Pavlova recept sa líši od klasického marshmallows tým, že chcete chrumkavý korpus na vonkajšej strane a jemný, krémový a lepkavý zvnútra. Malé marshmallows sa pripravujú inak a musia byť tvrdé, chrumkavé a „kriedové“
Počula som veľa príbehov o Pavlovej, ktoré sa nepodarili: vyfúknuté, zlomené alebo lámavé. Je nevyhnutné ju piecť dlhú dobu (3-4 hodiny) pri teplote (90 – 100 ° C) Neotvárajte dvierka rúry prvých 60 minút! Teplotný šok! potom pootvorte dvierka a sušte ešte asi 3 hodiny. A nechajte ju vychladnúť v rúre (po vypnutí) pri pootvorených dvierkach, kým rúra vychladne. Zároveň musí po upečení zostať čo najbelšia – nesmie zožltnúť ani zhnednúť. Korpus musí byť dokonale vychladnutý!
Korpus si môžeme urobiť skôr a hermetický ho uzavrieť do nejakej krabice, aby nám nenavlhol. Pavlová sa plní krémom a ovocím len 2-3 hodiny pred podávaním, aby nenasala z krému vlhkosť a zostala krehká.
Pavlova tradičný recept s jahodami, kivi a marakujou
Snehový korpus:
- 150 g surového vaječného bielka (asi 5 bielkov)
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g klasického práškového cukru (so škrobom)
- štipka soli
- vanilka (extrakt, vanilkový struk alebo vanilkový cukor)
- niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
Krém:
- 500 ml prírodnej šľahačky (krém na šľahačku s min. 30% tuku)
- voliteľné: 1-2 polievkové lyžice práškového cukru – nemusíme ho dávať vôbec
- 500 g ovocia: jahody, kivi, marakuja, maliny, červené ríbezle, černice, čučoriedky atď.
Postup:
Rúru predhrejeme na 90°C. Odvážime bielka a vložíme do mixéra so štipkou soli. Dobre vyšľaháme na tvrdý sneh. Pridáme kryštálový cukor a vanilku, pokračujeme v šľahaní ešte 7-8 minút pri vysokej rýchlosti, Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Kryštálový cukor musí byť úplne rozpustený! Zoberte trochu snehu medzi prsty, ak cítite kryštáliky cukru medzi prstami, musíte ešte šľahať. Konečný sneh musí byť biely, hustý a lesklý.
Práškový cukor preosejeme rovno do snehu a premiešame iba špachtľou nie mixérom. Sneh trochu zmäkne a stane sa krémový, nevýrazný. Nerobte paniku!
Ako sa tvaruje Pavlova?
Na plech vyložený papierom na pečenie položíme kovový kruh asi 26 cm (z tvaru pečenia). Nalejeme doň penu a špachtľou urobíme niekoľko vĺn, v stredu urobíme malú jamku do ktorej dáme po vychladnutí krém.
Sušíme vo vyhriatej rúre na 90°c, prvú hodinu dvierka na rúre neotvárame, potom pootvoríme dvierka na vetranie a sušíme ešte asi 3 hodiny, potom rúru vypneme a necháme vychladnúť pri otvorených dvierkach.
Po vychladnutí odstránime kovový kruh aj papier na pečenie.
500 ml vychladenej prírodnej šľahačky vyšľaháme do tuha, môžeme pridať lyžicu cukru, ale nemusíme, korpus je dosť sladký.
Vyšľahanú šľahačku dáme na vrch snehového korpusu a ozdobíme nakrájaným ovocím. Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply