Desiatky rokov patrí medzi obľúbené zákusky a teraz máme pre vás podrobný návod, podľa ktorého si tieto výborné likérové špice hravo pripravíte aj doma. Uvidíte, že zo slávnostného stola zmizne ako prvý. Ale pozor, kvôli vysokému obsahu likéru je táto pochúťka určená len dospelým maškrtníkom;) Deťom môžete urobiť modifikovanú verziu s pudingom.
Potrebujeme:
100 g mandlí
40 g vlašských orechov
2 bielky
120 g medu
20 g masla
60 g polohrubej múky
guľatú zdobiace špičku
cukrárske vrecko
formičku na likérovú špičku a plniaci sáčok (veľkosť špičky 20 – 28 mm)
Na čokoládový krém:
4 žĺtky
300 ml 33% smotany na šľahanie
200 g čokolády
120 g práškového cukru
30 g polohrubej múky
50 g masla
Na čokoládovú polevu:
200 g čokolády
50 g kokosového oleja na varenie (môžete použiť stužený tuk)
Na likérovú náplň:
200 ml vaječného likéru
100 ml mlieka
30 g pudingu za studena Creme Ole
Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a do neho za stáleho miešania prilejeme med. Keď je med dobre zašľahaný, primiešame mandle, orechy, múku a rozpustené (ale pozor, nie horúce) maslo. Hotové cesto si preložíme do zdobiaceho vrecka a na plech s papierom na pečenie tvarujeme piškóty s priemerom 3-4 cm. Vložíme ich do rúry predhriatej na 160 stupňov a pečieme asi 5-8 minút. Ak sa vám piškóty nechce piecť, môžete použiť kupované.
Krém si pripravíme nasledovne. Nachystáme si vodný kúpeľ. Do misky si nalejeme smotanu, pridáme žĺtky, práškový cukor, múku a dôkladne premiešame. Keď je zmes rozmiešaná, pridáme čokoládu a rozpustíme ju. Uvaríme hustý krém. Od chvíle kedy prisypeme čokoládu to trvá asi 5-7 minút. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Keď má krém izbovú teplotu, zašľaháme do nej po častiach zmäknuté maslo. Krém preložíme do zdobiaceho vrecka a dáme do chladničky, aby stuhol.
Upečené piškóty si nedávajte dole z papiera na pečenie. Lepšie sa na nich budú striekať špičky takto. Rozstrihajte si ich však na niekoľko kusov, aby sa s nimi ľahšie manipulovalo.
Polevu si necháme trochu vychladnúť a potom ňou potrieme jednotlivé piškóty. Natierajú sa preto, aby sa do nich neskôr nevsiakla likérová náplň. Keď máme piškóty pripravené, môžeme vybrať z chladničky krém a začať tvoriť špičky. Konzistenciu krému musíme vystihnúť tak, aby šiel vytlačiť z vrecka a zároveň aby sa neručil. Ak by vám náhodou nešiel vytlačiť, nechajte ho chvíľu pri izbovej teplote. Ak sa vám naopak krém rúcal, dajte ho ešte späť do chladničky. Špičky je dobré tvoriť naraz niekoľko kusov a hneď ich dávať stuhnúť do mrazničky. Na telo špicu spotrebujeme asi 3/4 krému. A zostávajúci krém si necháme na uzavretie.
Teraz si pripravíme likérovú náplň. Likér zmiešame v nádobe s mliekom a za stáleho mixovania prisypeme puding. Mixujeme ešte 2-3 minúty, kým krém nezhustne. Akú silnú likérovú náplň si urobíte záleží len na vás. Na aplikáciu likéru je najlepšie použiť aplikátor z detského sirupu. Do každého špici sa zmestí asi 12 ml náplne. Špičky uzavrite zvyšným krémom a dajte opäť vychladnúť do mrazničky. Stuhnuté špice namáčajte do čokoládovej polevy, ktorá nesmie byť horúca. Nechajte odkvapkať a znova ochladíme.
Hotovo!
Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply