Soľ sa väčšinou používa na dochutenie jedál, ale tiež stojí za to zoznámiť sa s jej liečivými účinkami. Ak bojujeme s bolesťou hrdla, prechladnutím, upchatím nosa alebo nepríjemnými pocitmi spôsobenými poštípaním hmyzom, všetko, čo budeme potrebovať, je trochu soli.
Chlorid sodný alebo stolová soľ je jedným z našich najdôležitejších pochutín. Nie je to vôbec nezdravé, stačí ju správne a s mierou používať. Viaže vodu v našom tele, reguluje fungovanie tekutiny medzi bunkami, podporuje fungovanie nervového a svalového systému a tiež zohráva úlohu pri absorpcii minerálov a stopových prvkov. Jeho priaznivý účinok bol známy už v dávnych dobách.
Proti bolesti v krku
Kloktanie slanou vodou znižuje zápal a odstraňuje bolesť. Má vírusový a baktericídny účinok. V 200 ml vriacej vody rozpustite pol lyžičky soli. Kloktajte slanou vodou niekoľkokrát denne, kým sa problém neodstráni. Ak bolesť nezmizne, trvá dlhšie ako tri dni a je tiež sprevádzaná vysokou horúčkou, mali by ste navštíviť lekára.
Gingivitída – zápal ďasien
Ak sú naše ďasná červenkasté, opuchnuté a krvácajú pri čistení zubov, znamená to, že máme zápal ďasien. Každý večer v 100 ml teplej vody rozpustite čajovú lyžičku soli. Ak problém nezmizne do týždňa alebo dvoch, dávka sa má zvýšiť. V 100 ml vody rozpustite 2 čajové lyžičky soli. Každý večer pomocou injekčnej striekačky naneste slanú vodu priamo na zapálenú oblasť.
Uhryznutie hmyzom
Ak ste boli poštípaný včelami alebo akýmkoľvek hmyzom, bodnutie sa dá zmierniť použitím trochou soli. Zmiešajte soľ s trochou vody a slanú pastu priložte na bodnutie a potom, keď vyschne, utrite. Do slanej hmoty je možné pridať aj trochu jedlej sódy, aby sa dosiahol väčší účinok.
Alergia
Ak má človek alergické problémy s upchatím nosa, slaná voda môže byť vynikajúcim prostriedkom na obnovenie zdravia slizníc. V 200 ml vody pri izbovej teplote rozpustite pol lyžičky soli. Do každej nosovej dierky kvapnite 2-3 kvapky fyziologického roztoku, podržte ju chvíľku v nose a potom vyfúknite.
Zdieľajte tieto rady so svojimi priateľmi!
Leave a Reply