Chren u nás voľne rastie, mnohý ho považujú za burinu, ale kvôli svojim zdravotným účinkom sa teraz pestuje vo väčších oblastiach. Vďaka svojej jedinečnej chuti je obľúbenou pochutinou mnohých potravín, ale je veľmi dôležité zoznámiť sa aj s jeho pozitívnymi účinkami na zdravie.
Už dávno, v dedinskom prostredí, chren slúžil nielen ako jedlo, ale s jeho pomocou sa naši predkovia zbavili mnohých chorôb.
Pozrime sa, v akej forme sa ešte dá chren použiť:
1. Zmes chrenu, používaná proti kašľu:
Zloženie:
- 1 lyžica strúhaného chrenu,
- 2 čajové lyžičky hnedého cukru,
Príprava:
zmiešajte ingrediencie v miske a nechajte stáť 3-4 hodiny. Keď je liek hotový, vezmite lyžicu z neho každých 4-5 hodín.
2. Na kloktanie hrdla
Ak sa vyskytne nejaký druh zápalu, infekcia v našej ústnej dutine, opláchnite chrenom. Zmiešajte lyžicu strúhaného chrenu v 250 ml kvalitnej brandy. Nechajte stáť 24 hodín, potom vypláchnite ústa.
3. Môžeme sa zbaviť kožných škvŕn
Namočte hrsť nasekaného chrenu do štvrť litra octu. Nechajte stáť 5-6 dní, potom natierajte kožné problémy octovou, chrenovou šťavou.
4. Pre faryngitídu
Zmiešajte strúhaný chren, soľ, med a proso. Potom vložte menšie množstvo zmesi do tenkého uteráka. Zakryte si hrdlo zábalom a zostaňte tak aspoň hodinu. Okamžite pocítime, že zápal prechádza a naše hrdlo už nebolí.
5. Proti migréne
Zmiešajte múku, chren a ocot, potom vložte zmes medzi bavlnenú tkaninu a položte ju na čelo.
Zdieľajte tieto rady s priateľmi!
Leave a Reply