Pečené palacinkové rolky s jablkami a orechmi, vyrobené z lístkového cesta. Toto musíte povinne vyskúšať!

Nejedná sa o klasický závin, kedy musíte cesto sami tvoriť. Všetkými obľúbený závin možno pripraviť aj jednoduchšie. Môžete kúpiť už hotové lístkové cesto, ktoré navyše vydrží pár dní v chladničke, než ho budete chcieť použiť.

Potrebujeme:

1 balenie lístkového cesta
1-2 kg jabĺk
6 lyžíc cukru
1 čajová lyžička škorice
200 g orechov
100 g hrozienok
olej
vajíčko

Postup:

1. Pomocou noža alebo škrabky na zemiaky ošúpte jablká a nastrúhajte ich na stredne hustom strúhadle, alebo nasekajte nožom na malé kúsky. Nechajte ich odkvapkať, prípadne vyžmýkajte. Umiestnite ich na rozohriatu panvicu s trochou oleja a nechajte niekoľko minút restovať. Pridajte nasekané orechy, hrozienka a škoricu. Pre lepšiu arómu môžete pridať do zmesi trochu rumu. Všetko dobre premiešajte.

2. Rozbaľte lístkové cesto, rozdeľte na 3 diely, ktoré následne rozvaľkajte na tenké pláty. Jednotlivé listy rozložte na pracovný stôl a potrite olejom. Na pripravené cesto rozotrite pripravenú náplň a zmotajte do rolády. Aby sa vám závin dobre motal, nedávajte náplň až ku krajom, ale nechajte si zhruba 3 centimetre od kraja voľné.

3. Hotové záviny umiestnite na plech s papierom na pečenie.

4. Rozšľahajte vajcia a potrite ním prichystané záviny.

5. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne dvadsať minút, kým nie sú krásne opečené.

6. Hotové záviny navrch posypte práškovým cukrom a podávajte.

Takýto závin sa výborne hodí ako raňajky, desiata, alebo zákusok po obede. 100 g obsahuje 743 kJ. Nie je to príliš, ale ak držíte štíhlu líniu, môžete namiesto cukru použiť steviu. To je prírodné sladidlo bez kalórií a bez nebezpečných éčok. Namiesto klasického lístkového cesta môžete kúpiť tento polotovar v celozrnnej variante. V tom prípade urobíte z dezertu diétnu lahôdku, po ktorej určite nepriberiete ani deko, naopak, jablká vám dodajú potrebnú vlákninu aj vitamín C.

Prajeme dobrú chuť, užite si ho s radosťou!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*