Vianočný Snagov koláč s vlašskými orechmi, vanilkovým krémom a čokoládou je senzačný domáci koláč, ktorý musíte nevyhnutne vyskúšať. Jednoduchá príprava a božská chuť, je proste neodolateľný. A teraz keď sa blížia Vianoce je ten ideálny čas ho vyskúšať.
Krém:
- 1 l mlieka
- 200 g horkej čokolády
- 200 g mliečnej čokolády
- 200 g bielej čokolády
- 10 žĺtkov
- 250 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g kukuričného škrobu/ maizéna/
- 1 lyžica vanilkovej esencie alebo 1 balíček vanilkového cukru
- 1 štipka soli
Plát s vlašskými orechmi
- 220 g mletých vlašských orechov
- 10 bielkov
- 100 g hladkej múky
- 240 g cukru
- 1 štipka soli
Postup:
Krémy:
Do hrnca dáme variť asi 6 dcl mlieka. Varíme na miernom ohni.
V miske zmiešame žĺtka so štipkou soli, pridáme cukor a miešame, kým sa cukor rozpustí, vznikne nám krémová pena. Ihneď pridáme kukuričný škrob. Trochu premiešame, tak aby sme nemali hrudky. Postupne pridáme zvyšné mlieko a miešame do hladka.
Keď začne mlieko v hrnci vrieť, pridáme doň postupne žĺtkovú zmes a miešame, kým všetko nezhustne. Odstavíme z ohňa. Prídáme vanilkovú esenciu a do ešte horúceho krému primiešame maslo, miešame, kým sa maslo rozpusti a vznikne jednotný krém. Horúci krém rozdelíme na tri rovnaké časti. Do prvej časti pridáme horkú čokoládu, do druhej časti pridáme mliečnu čokoládu a do tretej časti pridáme bielu čokoládu. Všetky krémy osobitne miešame, kým sa čokoláda rozpustí a spojí sa s krémami. Krémy zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po ochladení ich dáme do chladničky.
Orechový plát:
Bielka vyšľaháme so soľou do peny, vyšľaháme tuhý sneh. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do leskla. Múku zmiešame s vlašskými orechmi a opatrne ich primiešame do snehu tak, aby nám sneh nespadol. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v predhriatej rúre pri 170°C asi 30 minút. Upečený plát necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.
Vyberieme vychladnuté krémy z chladničky a každý osobitne vymiešame.
Náš tip:
Vrch môžete ozdobiť aj strúhanou čokoládou alebo farebnou cukrárskou posýpkou.
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply