Vianočné rezy s vlašskými orechmi, vanilkovým krémom a čokoládou. Neskutočná dobrota!

Vianočný Snagov koláč s vlašskými orechmi, vanilkovým krémom a  čokoládou je  senzačný domáci koláč, ktorý musíte nevyhnutne vyskúšať. Jednoduchá príprava  a božská chuť, je proste neodolateľný. A teraz keď sa blížia Vianoce je ten ideálny čas ho vyskúšať.

Krém:

  • l mlieka
  • 200 g horkej čokolády
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 200 g bielej čokolády
  • 10 žĺtkov
  • 250 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g kukuričného škrobu/ maizéna/
  • 1 lyžica vanilkovej esencie alebo 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 štipka soli

Plát s vlašskými orechmi

  • 220 g mletých vlašských orechov
  • 10 bielkov
  • 100 g hladkej múky
  • 240 g cukru
  • štipka soli

Postup:

Krémy:

Do hrnca dáme variť asi 6 dcl mlieka. Varíme na miernom ohni.

V miske zmiešame žĺtka so štipkou soli, pridáme cukor a miešame, kým sa cukor rozpustí, vznikne nám krémová pena. Ihneď pridáme kukuričný škrob. Trochu premiešame, tak aby sme nemali hrudky. Postupne pridáme zvyšné mlieko a miešame do hladka.

Keď začne mlieko v hrnci vrieť, pridáme doň postupne žĺtkovú zmes  a miešame, kým všetko nezhustne. Odstavíme z ohňa. Prídáme vanilkovú esenciu a do ešte horúceho krému primiešame maslo, miešame, kým sa maslo rozpusti a vznikne jednotný krém. Horúci krém rozdelíme na tri rovnaké časti. Do prvej časti pridáme horkú čokoládu, do druhej časti pridáme mliečnu čokoládu a do tretej časti pridáme bielu čokoládu. Všetky krémy osobitne miešame, kým sa čokoláda rozpustí a spojí sa s krémami. Krémy zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po ochladení ich dáme do chladničky.

Orechový plát:

Bielka vyšľaháme so soľou do peny, vyšľaháme tuhý sneh. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do leskla. Múku zmiešame s vlašskými orechmi a opatrne ich primiešame do snehu tak, aby nám sneh nespadol. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v predhriatej rúre pri 170°C asi 30  minút. Upečený plát necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.

Vyberieme vychladnuté krémy z chladničky a každý osobitne vymiešame.

Vychladnutý plát rozrežeme na polovice, na dva tenké pláty. Na spodný plát položíme polovicu krému z horkej čokolády, zarovnáme, na to rozotrieme polovicu krému z bielej čokolády zarovnáme a natrieme polovicu krému z mliečnej čokolády, zarovnáme. Na vrch položíme druhý plát a zľahka zatlačíme. Opäť natrieme krém z horkej čokolády, nato krém z bielej čokolády a posledný krém z mliečnej čokolády. Zarovnáme, Vrch posypeme mletými vlašskými orechmi. Koláč odložíme na 6 hodín alebo na celú noc do chladničky. Potom môžeme nakrájať. Dobrú chuť!

Náš tip:

Vrch môžete ozdobiť aj strúhanou čokoládou alebo farebnou cukrárskou posýpkou.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*