Orbita rezy! Piekli sme ich raz a odvtedy mali taký úspech, že ich pečieme každé Vianoce…

Na tom zákusku je skvelé, že vôbec nie je zložitý, je chutný a svieži.

Suroviny:

Makové pláty:

  •  6   vajcia
  • štipka soli
  •  6 lyžíc cukor
  •  6 lyžíc polohrubá múka
  • 80 g   mak

Svetlý plát:

  •  2  vajcia
  • štipka soli
  •  2 lyžice cukor
  •  2 lyžice polohrubá múka

Jahodové želé:

  •  500 g Jahody  (môžu byť zmrazené)
  •  30 g želatína alebo 1 balíček
  •  6 lyžíc voda
  •  4 lyžice cukor

Krém:

  •  2 ks vajcia
  •  150 g cukor
  •  5 PL lyžíc škrob
  •  350 ml mlieko
  •  300 g maslo
  • 1 vrecúško vanilkový cukor

Postup:

Makové platy.

Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, postupne za stáleho šľahania pridáme cukor, potom po jednom zašľaháme žĺtka. Múku zmiešame s mletým makom a opatrne primiešame do cesta, jemne premiešame. Upečieme 2 pláty. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie  vo vyhriatej rúre na 180°C  asi 20 minút. urobíme si test ihlou. Pláty necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.

Biely plát:

2 bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, postupne za stáleho šľahania pridáme cukor, potom po jednom zašľaháme žĺtka. Nakoniec opatrne primiešame múku, jemne premiešame. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie  vo vyhriatej rúre na 175°C  asi 20 minút. urobíme si test ihlou. Pláty necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.

Jahodové želé:

Jahody pomelieme a zmiešame s cukrom, želatínu rozpustíme v 6 PL vlažnej vody a rýchlo za stáleho miešania pridáme do jahodovej zmesi. Rozdelíme na 2 rovnaké časti  a každú osobitne nalejeme na čistý plech vystlaný fóliou, necháme niekoľko hodín stuhnúť, aby sme mali dva želatínové platy. 2-3 PL  želé si odložíme na ozdobenie.

Krém:

Vajcia vyšľaháme do peny, pridáme cukor, vanilkový cukor a škrob, dobre vymiešame do hladka, nakoniec postupne nalejeme horúce mlieko a vymiešame. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a zmiešame s vychladnutým krémom. Dobre vymiešame.

Krém si rozdelíme na 5 častí. 2-3  lyžice želé, ktoré sme si odložili, jemne zahrejeme a rozpustíme.

Na spodok položíme makový plát, natrieme krémom a na to položíme stuhnutý želé plát tak, aby bola fólia na vrchu, jemne zatlačíme a teraz z vrchu odstránime fóliu,  druhú časť krému natrieme na  svetlý plát a natretou stranou položíme na želé, na vrch svetlého plátu opäť  natrieme krém, teraz položíme druhý želé plát rovnakým spôsobom ako sme položili ten prvý. Krémom natrieme  makový plát a opäť krémovou stranou položíme na želé.  Vrch makového plátu natrieme zvyšným krémom, ozdobíme rozpusteným želé. Koláč odložíme do chladničky na noc. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*