Zbierka 7 receptov na najlepšie vianočné koláčiky. Iné už piecť nemusíte!

1.Žerbo guľky

 

Suroviny:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 200 g mletých maslových sušienok
  • 5 plných lyžíc marhuľového džemu (asi 300 g)
  • 1 čajová lyžička vanilkovej príchute

Poleva:

  • 150 g čokolády na varenie
  • 1 lyžica oleja

Ešte budeme potrebovať:

  • Trochu nasekaných vlašských orechov na dekoráciu

Postup:

Zmiešame mleté sušienky, orechy a vanilkovú príchuť, pridáme džem a miešame, pridáme toľko džemu, aby sa nám dobre tvarovalo guľky, ale nesmie sa lepiť. Zmes odložíme na asi 1 hodinu do chladničky, potom z nej vytvarujeme guľky a ukladáme ich na plech na papier na pečenie, plech s guľkami znovu vložíme do chladničky.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a zmiešame ju s olejom,  vymiešame do leskla.

Vyberieme guličky z chladničky a namáčame ich do čokoládovej polevy, vrch posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Necháme stuhnúť!

2.Farebné oblátky

 

Prísady

  • 300 ml mlieka
  • 200 g cukru
  • 250 g margarínu
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 300 g mletých sušienok
  • 100 g čokolády na varenie
  • 1 lyžica vanilkovej príchute
  • 1 balenie  tortových oblátok

Postup:

Mlieko a cukor dáme variť, keď začne vrieť, znížime teplotu a pridáme maslo, miešame, kým sa maslo rozpustí, pridáme orechy a mleté sušienky, necháme postať asi 2-3 minúty a skontrolujeme hustotu, ak sa nám zdá krém riedky pridáme ešte trochu sušienok.

Krém rozdelíme na polovice, jednu polovicu necháme čistú a do druhej pridáme rozpustenú čokoládu, vymiešame do hladka. Obe náplne necháme vychladnúť.

Tortovú oblátku natrieme čokoládovým krémom, položíme druhu oblátku a natrieme hnedým krémom, opäť položíme oblátku a natrieme čokoládovým krémom a opäť položíme oblátku a natrieme hnedým krémom, na vrch položíme poslednú oblátku a jemne zatlačíme. Necháme stuhnúť asi 1-2 hodiny.  Oblátky rovnomerne narežeme tenkým nožíkom. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho s priateľmi!

3.Karamelové grilážové tyčinky

Prísady

Krém:

  • 350 g cukru
  • 500 ml mlieka
  • 100 g bielej čokolády
  • 200 g margarínu
  • 250 g mletých upečených vlašských orechov
  • 350 g mleté sušienky

Ešte potrebujeme:

  • Tortové oblátky 8 plátov

Poleva.

  • 100 g čokolády na varenie
  • 2 lyžice oleja

Postup:

Najskôr opečie vlašské orechy v rúre, na suchom plechu pri 180°C asi 10 minút. Orechy necháme vychladnúť a pomelieme ich.

Cukor nasypte do hrnca s hrubším dnom, dajte na stredný plameň a cukor za stáleho miešania skaramelizujte. Dajte pozor. aby vám karamel príliš nezhnedol, pretože bude mať horkú chuť. Odstavte zo sporáka a nalejte do karamelu mlieko. Karamel vráťte na sporák a za stáleho miešania  mierne zahrievajte, kým sa všetko rozpustí. Do karamelového mlieka  vložte polámanú bielu čokoládu a margarín, miešajte kým sa všetko roztopí, Odstavte zo sporáka a primiešajte mleté orechy a sušienky.

Nechajte mierne vychladnúť asi 5-10 minút a ešte teplým krémom naplňte tortové oblátky, na každú oplátku dáme 6-7 lyžíc krému, aby sme mali rovnakú hrúbku. Musíte pracovať rýchlo, kým je náplň teplá. položíme na seba 8 oblátok.

Na poslednú oblátku položte fóliu a zaťažte ju, odložte do chladničky aspoň na 3 hodiny najlepšie na celú noc.

Čokoládu rozpustíme s olejom vo vodnom kúpeli a vymiešame do hladka.

Na druhý deň griláž polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a úhľadne pokrájame. Dobrú chuť!

 

4.Vianočné lieskovo orechové gúľky

Prísady

  • 200 ml vody
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g margarínu
  • 100 g čokolády na varenie
  • 250 g mletých sušienok
  • 150 g mletých pražených lieskových orechov

Na obaľovanie:

  • asi 150 g   nasekaných lieskových orechov

 

Ganache:

  • 150 ml smotany MillacGold
  • 100 g čokolády na varenie

Postup:

Najprv opečte  lieskové orechy v rúre  na suchom plechu pri 180 stupňoch 10-15 minút, občas premiešame. Odlúpnite ich zo škrupiny.  Pomeľte orechy aj sušienky tiež pomeľte.

Nalejte vodu do  hrnca, nasypte cukor, pridajte margarín a čokoládu polámanú na kocky  a zahrievajte na strednom ohni za stáleho miešania, kým sa všetko neroztopí. Keď začne vrieť, varte ešte asi  2-3 minúty a odstavte z tepla. Pridajte  mleté sušienky a lieskové orechy, dobre premiešajte a nechajte túto zmes úplne vychladnúť, najmenej 2-3 hodiny v chladničke. Keď zmes vychladne zhustne.

Keď zmes vychladne a zhustne,  najskôr vytvorte guľky a poukladajte ich na tanier. Každú guľu obaľte v nasekaných lieskových orechov a uprostred gule urobte prstom malú jamku.

Vložte guľky do chladničky, aby úplne stuhli.

Ganache

Smotanu zahrievajte, nesmie vrieť, odstavte z ohňa a pridajte polámanú čokoládu. Nechajte 2-3 minúty odstáť, potom vymiešajte, kým sa všetka čokoláda rozpustí, vymiešajte jemný čokoládový krém. Odložte do chladničky, necháme úplne vychladnúť, najlepšie celú noc. Ganache premiešame.

Vyberieme guľky z chladničky a do jamiek  nastriekame ganache. Dobrú chuť!

5.Rumové tyčinky

 

Jemná konzistencia je spôsobená „tajnou ingredienciou“ tohto koláča a tou sú zemiaky. Áno, čítate správne.  Bol som prekvapený, keď som prvýkrát uvidel tento recept, premýšľal som, odkiaľ pochádzajú zemiaky v koláči, ale verte mi, nikto neuhádne, že tam sú.

Prísady

  • 300 g ošúpaných zemiakov
  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 g margarínu
  • 300 g mletých sušienok
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžica (15 g) kakaa
  • 4-5 lyžíc rumu

Poleva:

  • 120 g čokolády
  • 2 lyžice oleja

Postup:

Odvážte presne 300 g očistených zemiakov, nakrájajte na kocky a varte obvyklým spôsobom asi 30 minút. / ako na zemiakovú kašu,/ Dôkladne sceďte a do stále horúcich zemiakov pridajte čokoládu polámanú na kocky a margarín a vymiešame jemné čokoládové pyré, nesmú tam byť žiadne hrudky.

Teraz pridajte mleté sušienky, práškový cukor, kakao a rum podľa chuti (asi  5 polievkových lyžíc) a všetko dobre premiešajte lyžicou do jednotnej a kompaktnej hmoty.

Čistý plech vyložíme papierom na pečenie, rozotrieme naň hmotu a zarovnáme. Odložíme do chladničky stuhnúť.

Čokoládu a olej roztopíme vo vodnom kúpeli, vymiešame do leskla. Necháme postať asi 5-7 minút a vylejeme na koláč. Rovnomerne rozotrieme.

Odložíme do chladničky na 3-4 hodiny, najlepšie na noc. Nakrájame na tyčinky požadovanej veľkosti. Dobrú chuť!

 

6.Sezamové kocky s medom

Prísady

  • 200 g opekaného sezamu
  • 180 g medu
  • 120 g čokolády na varenie
  • 150 g margarínu
  • 200 g mletých sušienok
  • 100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov

Postup:

Najprv opečte sezam na suchej panvici  na miernom ohni za stáleho miešania asi 5 minút. Mal by dostať zlatožltú farbu, ale buďte opatrní, pretože sa ľahko  spáli. Odstráňte z ohňa a miešajte ďalšiu minútu, kým dno panvice mierne nevychladne.

Sušienky rozdrvte na jemno a nasekajte vlašské orechy.

Do väčšieho  hrnca pridajte med, čokoládu polámanú na kocky a margarín, potom zahrievajte na strednom ohni za stáleho miešania, kým sa všetko neroztopí a začne hustnúť.

Odstráňte z tepla, pridajte  mleté sušienky, sezam a nasekané vlašské orechy a všetko dobre premiešajte.

Dostanete zmes, ktorá na prvý pohľad nebude vyzerať veľmi kompaktne, ale tak by to malo byť.

Plech vyložte papierom na pečenie, natlačte zmes na plech a dobre zatlačte, odložte do chladničky a nechajte úplne vychladnúť, zmes sa úplne spojí.  Nechajte v chladničke niekoľko hodín, najlepšie cez noc. N a druhý deň pokrájajte na požadovanú veľkosť. Dobrú chuť!

7.Kokosové guľky s bielou čokoládou

Prísady

  • 200 ml vody
  • 100 g cukru
  • 150 g margarínu
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g kokosu
  • 250 g mletých sušienok

Na valcovanie:

  • asi 100 g kokosu

Postup:

Nalejte vodu do hrnca, pridajte cukor, margarín a bielu čokoládu polámanú  na kocky a všetko zahrievajte na strednom ohni za stáleho miešania, kým sa všetko neroztopí. Varte krátko, 2-3 minúty a odstavte z tepla.

Pridajte kokos a mleté sušienky a všetko dobre premiešajte lyžicou. Vložte túto zmes do chladničky, aby vychladla a trochu stuhla. Z vychladenej zmesi vytvarujte guľky a obaľte v strúhanom kokose, uložte na tanier a odložte do chladničky stuhnúť. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recepty páčili, zdieľajte ich s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*