Imunita tela, najmä na jeseň a zimy, je mimoriadne dôležitá. A tak sa ju snažíme posilniť pomocou rôznych druhov nápojov, rôznymi prísadami, liekmi alebo doplnkami stravy. Aj keď sú niektoré veľmi populárne, nesmieme zabúdať na faktory, ktoré budú v tomto prípade hrať najdôležitejšiu úlohu. A to je správne vyvážená strava.
Zdravá a čerstvá zelenina a ovocie sú bohaté na chlorofyl, vitamín C, kyselinu listovú a vitamíny B, ako aj semená alebo korenie majú veľmi priaznivý vplyv na našu imunitu. Existuje však jeden produkt, ktorý je nepriateľom číslo jeden zdravotného stavu a našej imunity. Odstráňte ho zo svojej stravy a vaše zdravie sa vám za to poďakuje!
Starostlivosť o imunitu
O imunitu by sme sa mali starať počas celého roka, zatiaľ čo jesenno-zimná sezóna zvyčajne všetko overuje. Práve teraz je naše zdravie vystavené najväčšej skúške. Keď hovoríme o imunite, je nemožné nehovoriť o fyzickej aktivite, ktorá bola kvôli dobe, v ktorej žijeme, mnohými ľuďmi výrazne obmedzená. V dôsledku toho je naše telo náchylnejšie na negatívny vplyv vírusov a baktérií.
Kľúčovú úlohu vo vzťahu k našej imunite bude hrať to, čo ide do nášho žalúdka. Ak sa staráme o našu stravu, nákup všetkých možných doplnkov sa stáva zbytočným.
Odborník na výživu s imunitou
Dietologička Dr. Hanna Stolińska v rozhovore pre portál gotowanie.onet.pl prezradila, aké výrobky sa najčastejšie konzumujú kvôli zdraviu a imunite. Popredné miesta v tomto rebríčku zaujímajú citrón, med a kurkuma, ktoré môžeme použiť mnohými spôsobmi pri príprave zdraviu prospešných jedál, ako aj nápojov.
Imunita je v črevách a práve o nich sa musíte starať najviac. A črevám najviac prospieva vláknina, takže by sme mali často jesť ovocie, zeleninu, celé zrná, orechy, semená a strukoviny. Toto sú hlavné zdroje vlákniny – vysvetľuje Dr. Stolińska
Odborníčka na výživu dodala, že pomer konzumovanej zeleniny k ovociu by mal byť 4: 1 (štyri porcie zeleniny na porciu ovocia). Keď lekár povie porciu, má na mysli jednu stredne veľkú zeleninu alebo jedno stredné ovocie s hmotnosťou asi 150 – 200 g.
Lekárka tiež spomenula suplementáciu. Stojí za to užívať vitamín D a kyselinu omega-3, ktorých majú mnohí ľudia nedostatok.
Najväčší nepriateľ imunity
Podľa odborníčky na výživu je najväčším nepriateľom našej imunity… cukor! Čo je na tom také zlé? Je čas objaviť pravdu!
Cukor, rovnako ako výrobky s pridaným cukrom, môžu mať pro zápalový účinok na naše telo. A čo viac, v akejkoľvek forme to neprispieva našej imunite!
Med má antibakteriálny účinok, ale museli by ste ho jesť veľa, aby ste skutočne dosiahli účinok. A je to tiež cukor, takže by som ho nenavrhovala ako jeden z produktov prospešných pre našu imunitu. Bude oveľa lepšie, ak do čaju pridáme zázvor alebo škoricu – vysvetľuje lekár
Vedeli ste, že priemerný Slovák spotrebuje ročne takmer 50 kg kilogramu cukru?!
Vyplýva to z údajov Ústredného štatistického úradu. Aj keď v posledných rokoch používame menej cukru v jeho „čistej“ forme, oveľa viac cukru sme prijali v iných formách – vrátane nápojov. To je dôvod, prečo bola zavedená daň z cukru. Prinúti nás dramatický nárast cien cukru odložiť sladené nápoje bokom, alebo aspoň výrazne znížiť ich spotrebu?
Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply