Toto vám pomôže so zápchou, zvýšeným cholesterolom a kŕčmi. Je čas to vyskúšať!

Túto potravinu si najčastejšie spájame so sviatkami. Používa sa ako doplnok k rôznym jedlám, koláčom, rezancom atď. Modrý mak je veľmi cennou zložkou, a to natoľko, že ho odborníci na výživu nazývajú európskou super potravinou.

Aké zdravotné výhody nám prinesie konzumácia maku?

Makové semená možno rozdeliť do troch typov:
– modrý mak  – nazývaný aj európsky, je to najobľúbenejší druh maku, ktorý sa používa hlavne na kulinárske účely.
– biely mak –  Jedna z hlavných zložiek  do náplne croissantov Poznań St. Martin.
– mak siaty – používaný na výrobu opiatových drog.
– mak poľný – obľúbený červený kvet rastúci na lúkach a poliach.

Mak patrí medzi  olejnaté semena. Jeho úžasné vlastnosti boli ocenené už v staroveku. Používal sa hlavne v kuchyni, ale aj na liečenie.

Okrem toho, že dobre chuti, mak  obsahuje aj  množstvo živín. Je zdrojom železa, horčíka, sodíka, vitamínov B a vitamínu E.

Treba však mať na pamäti, že mak obsahuje aj veľa kalórií, takže by sme to  s ním nemali preháňať. Poskytuje však aj veľa vlákniny, ktorá podporuje funkciu čriev, čistí telo a reguluje správne fungovanie čriev. Toto sú veľmi významné výhody, ktoré určite pomôžu znížiť riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.

Vďaka prítomnosti polynenasýtených kyselín bude mak ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí bojujú s nesprávnou hladinou cholesterolu. Znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu dobrého  HDL. Chráni teda pred rozvojom aterosklerózy, infarktu a mŕtvice.

Modrý mak sa odporúča najmä ľuďom:
– s hypertenziou

– trpiaci anémiou,

– športovci

– tehotné ženy,

–ľudia  s tráviacimi problémami.

Keďže už viete, koľko výhod môžete mať  z konzumácie maku, dúfame, že vám na vianočnom stole nebude chýbať!

Sú pre vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*