VIANOČNÉ PEČENIE: Biele kozácke čiapky!

Prísady:

Na sušienku:

Plát:

  • 6 vajec
  • štipka soli
  • 10 lyžíc cukru
  • 3 lyžice oleja
  • 8 lyžíc vody
  • 10 lyžíc múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 4 lyžice pražených mletých lieskových orechov
  • 1 prášok do pečiva

Pre krém:

  • 700 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 2 pudingy s príchuťou  orechov
  •  3 lyžice kukuričného škrobu
  • 3 lyžice nutelly (alebo akéhokoľvek iného nugátového krému)
  • 150 g margarínu

Ešte budeme potrebovať:

  • 200 g bielej čokolády
  • 2 lyžice oleja
  • hrubo mleté pražené lieskové orechy

Postup:

Plát:

Múku zmiešame s kakaom, mletými orechmi a práškom do pečiva.  Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, po troche pridáme cukor. Potom pridáme po jednom žĺtka, olej a vodu. Nakoniec opatrne primiešame múčnu zmes, jemne premiešame. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút. Upečený plát necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.

Krém:

Pudingové prášky a kukuričný škrob zmiešame v troche mlieka. Zvyšok mlieka dáme variť s cukrom, keď začne vrieť pridáme rozmiešané pudingové prášky a uvaríme hustú kašu. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Margarín vymiešame s nutellou do peny. Zmiešame s vychladnutým pudingom a dobre premiešame. Trochu krému si odložíme na bok.

Ochladený plát rozkrojíme  vodorovne na polovicu, na dva tenké pláty. Jeden plát dáme na spodok, natrieme krémom, zarovnáme a na vrch dáme druhý plát. Odložíme do chladničky na 3-4 hodiny do chladničky.

Poleva:

Bielu čokoládu rozpustíme s olejom vo vodnom kúpeli. Vymiešame do leskla.

Stuhnutý koláč vykrajujeme na kruhy, boky kruhov natrieme krémom, ktorý sme si odložili, vrch kruhov polejeme bielou čokoládou a boky obalíme v mletých lieskových orechoch. Necháme stuhnúť. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*