Pivo po opici? Ak po ňom siahnete aby ste zahnali kocovinu, mali by ste vedieť toto…

Každý človek, ktorý vypil príliš veľa alkoholu, nasledujúci deň pocítil (vo väčšej alebo menšej miere) nepríjemné ochorenia spojené s intoxikáciou tela, bežne nazývané opica. Jeho mechanizmus nie je úplne preštudovaný, takže často hľadáme spôsoby, ako sa zbaviť včerajšieho syndrómu sami. Aj keď existuje mnoho prirodzených spôsobov (ako je fyzická aktivita alebo správna strava), skúšame rôzne skratky napríklad tak, že siahneme po pive. Je však pivo po opici bezpečné pre naše zdravie? Naozaj funguje takzvaná  metóda “ vybiť klin klinom“ Čo je to opica?

Opica ( známa  aj ako „včerajší syndróm“) je súbor symptómov, ktoré sprevádzajú chemické zmeny v tele spôsobené toxickými látkami nachádzajúcimi sa v zložení alkoholu vypitých deň predtým.

Konzumovaný alkohol sa rozkladá v pečeni. Tam sa vytvára acetaldehyd, ktorý je zodpovedný za nepríjemné účinky opica. Čím viac ho pijeme, tým viac acetaldehydu sa tvorí a tým horšia je opica.

Množstvo acetaldehydu v tele závisí aj od stavu pečene a genetickej predispozície, a preto sa intenzita symptómov opice líši u predstaviteľov rovnakého pohlavia, veku a držania tela, aj keď pijú rovnaké množstvo alkoholu.

Príznaky opice

Medzi najčastejšie príznaky patria:

– silná bolesť a závraty (spojené s vazodilatáciou),

– bolesť žalúdka (spôsobená vyššou sekréciou kyseliny),

– dehydratácia pri sušení úst (v dôsledku diuretického účinku alkoholu).

Okrem toho sa môžu vyskytnúť nasledovné:

  •  fotosenzitivita,
  • zhoršená pohyblivosť tela,
  • nevoľnosť,
  • hnačka,
  • ospalosť,
  • slabosť,
  • bolesť svalov.

Mechanizmus vzniku opice je zložitý a nie je úplne vysvetlený, takže často testujeme rôzne metódy zmierňovania nepríjemných príznakov na vlastnú päsť

Spôsoby, ako sa zbaviť opice

Existuje pomerne veľa metód, ako sa vyhnúť a zbaviť sa opice. Spočívajú v hydratácii tela a doplnení potrebných živín, minerálov a vitamínov (najmä horčíka, vápnika, draslíka, vitamínov B a vitamínu C), ktoré pomôžu vylučovať toxíny a znížiť účinky chemikálií z alkoholu na naše telo.

Preto deň po nadmernej konzumácii alkoholu stojí za to siahnuť okrem iného po:

  • neperlivej minerálnej vode,
  • jablkovej, pomarančovej alebo brusnicovej šťave,
  • šťava z nakladaných uhoriek,
  • banány,
  • paradajky,
  • vajcia,
  • vývar,
  • pohánka,
  • kakao,
  • mandle.

Zahrnutím vyššie uvedených produktov do „post-party diéty“ doplníme telo živinami. Zlepšia metabolizmus alkoholu, vďaka čomu sa budeme cítiť lepšie.  Opica však nezmizne okamžite, pretože etanol potrebuje čas na rozklad a odstránenie z tela. Správne potraviny tento proces len urýchľujú a zefektívňujú.

Mnoho ľudí siaha aj po takzvanom spôsobe “ vybiť klin klinom „,  a siahajú po pive. Je táto metóda účinná? A predovšetkým, je to pre nás bezpečná?

Je pivo po opici  bezpečnou metódou, ako sa zbaviť ,,choroby predchádzajúceho dňa“? Ako pivo ovplyvňuje naše zdravie?

Dôvody, prečo sa pivo považuje za zdravé

1. Znižuje krvný tlak a reguluje metabolické procesy – výskum, ktorý uskutočnil taliansky inštitút Fondazione di Ricerca e Cura „Giovanni Paolo II“, ako aj vedený Dr. Martinom Bobakom z University College of London, ukázal, že pitie jedného piva denne znižuje riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody.

2. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a vlákniny – pivo nie je len  nápoj plný prázdnych  kalórii, pretože obsahuje vitamíny B – PP / B3 (niacín), B2 (riboflavín), B6 (pyridoxín) a B9 (kyselina listová).

3. Obsahuje prírodné antioxidanty – antioxidačné zlúčeniny zahŕňajú  melanoidy, reduktóny a kyselinu ferulovú získanú zo sladu alebo deriváty katechínu z chmeľu. Majú protizápalové, antikoagulačné, antialergické a antibakteriálne účinky.

4. Má analgetický účinok – dá sa porovnať s opioidnými liekmi, t.j. kodeínom, a jeho účinok je silnejší ako v prípade paracetamolu. To je podľa Dr. Trevora Thompsona z londýnskej Greenwichskej univerzity. Dôvodom môže byť účinok piva na mozgové receptory, ktoré sú zodpovedné za vnímanie bolesti.

5. Pivo konzumované v malých množstvách môže viesť k chudnutiu – malé množstvo etanolu zvyšuje citlivosť receptorov citlivých na inzulín a spôsobuje pocit sýtosti. Nadmerné pitie piva však môže zvýšiť chuť do jedla v dôsledku látok obsiahnutých v chmeli, ktoré stimulujú sekréciu žalúdočných štiav a znižujú hladinu cukru v krvi.

6. Pivo má upokojujúci účinok –  okrem iného sa nachádzy v  v chmeľových šištičkách: lupulín a humulina používajú v medicíne na liečbu neuróz a nespavosti.

7. Pivo podporuje trávenie – vďaka kyseline uhličitej v nej obsiahnutej.

Nadbytok alkoholu  je škodlivé  aj keď sa konzumuje iba pivo

Ak budete pri pití piva  umiernení, nič zlé sa nestane a môže vám to dokonca priniesť určité výhody (koniec koncov, pitie piva má niekoľko výhod). Problémom však zostáva  akéhokoľvek alkoholu.

Vyššia spotreba piva je spojená s:

1) výskyt nadváhy (nadmerné pitie piva stimuluje chuť do jedla a núti vás jesť viac);

2) dehydratácia (stimuluje vylučovanie vody z tela, čo spôsobuje zhustnutie  krvi, zníženie koncentrácie a objavenie sa bolesti hlavy a pleť sa stáva zemitou);

3) zvýšenie rizika obličkových kameňov (na rozdiel od všeobecného presvedčenia, pitie piva nechráni pred tvorbou obličkových a žlčových kameňov – naopak, zneužívanie alkoholu spôsobuje nadmerné vylučovanie tekutín, čo podporuje kryštalizáciu obličkových kameňov);

4) nadmerná sekrécia kyseliny chlorovodíkovej žalúdkom (ktorá dráždi sliznicu, objavuje sa pálenie záhy a poruchy trávenia);

5) stimulácia črevných kontrakcií u ľudí s takzvaným syndrómom dráždivého čreva

6) poškodenie pečene (pravidelné pitie aj malých dávok etanolu môže spôsobiť stukovatenie a zlyhanie tohto orgánu);

7) Pankreatická záťaž (maltóza obsiahnutá v pive má veľmi vysoký glykemický index (110), ktorý presahuje index čistej glukózy (99), čo spôsobuje, že pankreas vyprodukuje veľké množstvo inzulínu).

Pivo na opicu alebo metóda „klinu klinom“

Celkom  radikálna metóda, ktorá lieči opicu pivom, má svoje vedecké vysvetlenie. Vzťahuje sa na teóriu súvisiacu s prítomnosťou metanolu v konzumovanom  alkohole (v stopových množstvách), a nie na samotný etanol.

Predpokladá sa, že po vypití veľkého množstva alkoholu sa tento zvyškový metanol hromadí v tele  a spôsobuje nepríjemné príznaky spojené so „syndrómom predchádzajúceho dňa“. V tejto forme nie je metanol priamo nebezpečný.

Konzumácia metylalkoholu vo väčších množstvách je však pre človeka VEĽMI ŠKODLIVÁ. Centrálny nervový systém môže byť poškodený a nasledujú poruchy zraku, nekontrolované pohyby, agitácia alebo strata vedomia, strata fyziologických reflexov a dokonca smrť.

Liečba takýchto prípadov spočíva hlavne v podávaní etanolu pacientovi

Preto spôsob liečenia klin klinom – podľa ktorého napríklad pivo konzumované deň po udalosti eliminuje možné škodlivé účinky metanolu.

Vďaka tomu sa môžete zbaviť opice a zlepšiť svoju pohodu. Výskum to však úplne nepotvrdzuje, takže použitie klinu je stále na vaše vlastné riziko.

TIP: Ak sa rozhodnete piť pivo na opicu, odporúčame nápoj s názvom Michelada. Ide o mexický vynález, ktorého základom je (samozrejme) pivo, paradajková šťava a limetková šťava. Takáto kombinácia bude mať lepšie „antioxidačné“ vlastnosti ako samotné pivo?

Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*