Keď kupujeme chlieb, nie vždy sa môžeme pozrieť dovnútra, či je dobre upečený, preto sa občas stretávame s tzv. „deravým“ chlebom, ktorý má v striedke diery. Chuťou sa takýto chlieb od ostatných nelíši, no ťažšie sa z neho pripravujú chlebíčky. Aké sú príčiny takýchto dier v chlebe?
Deravý chlieb
Existuje veľa dôvodov pre diery v chlebe. Niektoré z nich sú spôsobené chybami pri príprave bochníkov. Jedným z nich môže byť príliš veľa droždia alebo cukru, čo vedie k nadmernej mikrobiálnej aktivite v chlebe.
Deravý chlieb môže byť aj dôsledkom nevhodných podmienok pečenia. Pečenie chleba pri príliš vysokej alebo príliš nízkej teplote a nevhodných podmienkach pri kysnutí cesta môže tiež viesť k tvorbe dier v chlebe.
Príčinou môže byť aj použitie múky s príliš malým obsahom lepku alebo nesprávny výber surovín, ako napríklad kysnuté cesto s príliš dlhou dobou kysnutia.
Je dôležité pripraviť chlieb so správnou konzistenciou cesta a zabezpečiť, aby bol počas pečenia v optimálnych podmienkach, aby sa predišlo vzniku dier v chlebe.
Deravý chlieb – čo s ním?
Deravý chlieb nie je zdraviu škodlivý, no jeho používanie môže dráždiť. Môže to sťažiť prípravu sendvičov, pretože je ťažké natrieť maslo, syr alebo džem.
Ak nie sme so zakúpeným chlebom s dierkami spokojní , môžeme ho reklamovať a vrátiť peniaze alebo vymeniť za iný chlieb. Ak ste si kúpili chlieb v malej miestnej pekárni, oplatí sa o probléme informovať predajcu, pretože pekári vedia túto závadu odstrániť, keď o nej vedia.
Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply