Každý, kto používa alobal na pečenie, robí túto chybu!

Po celom svete ľudia používajú na prípravu chutného jedla rôzne doplnky. Ich rozmanitosť je skutočne obrovská – od lacnej fólie až po veľmi drahé keramické nože.

Vo väčšine domácností je hliníková fólia známou vecou. Je univerzálna, pohodlná a hygienická. Misku môžete zakryť fóliou alebo zabaliť zemiaky na pečenie.

Ale ak ju používate, musíte  vedieť toto. S najväčšou pravdepodobnosťou o tom ani neviete.

Stručne povedané: Hliníková fólia je VEĽMI nebezpečná pre zdravie.

Toto môže hliník v tele spôsobiť:

1) Poškodenie mozgu.

Hliník je neurotoxický ťažký kov spojený s rozvojom Alzheimerovej choroby. Tento toxín môže tiež spôsobiť zhoršenú koordináciu, pamäť a rovnováhu.

2) Poškodenie kostí.

Tento toxický kov sa tiež hromadí v kostiach. Súťaží s vápnikom o miesto v kostiach – a hádajte, kto vyhrá v tejto vojne?

3) Poškodenie pľúc.

Vdýchnutie hliníka môže viesť k ochoreniam dýchacích ciest vrátane pľúcnej fibrózy.

Ako sa tento ťažký kov vôbec dostane do tela?

Ako hlavné zdroje sa bežne uvádzajú hliníkové plechovky od nápojov a dezodoranty obsahujúce hliník. Zároveň však z nejakého dôvodu zabúdajú na hliníkovú fóliu – alobal.

Jete čiastočky hliníka.

Je zrejmé, že nikto nehryzie kúsok fólie a nezačne ju žuť (s výnimkou mačiek hrajúcich sa s hrudkami fólie).

Ale to je presne to, čo sa stane, keď zahrejete fóliu na vysokú teplotu. V dôsledku tepla sa v  kove  vytvárajú drobné praskliny, ktoré spôsobujú, že sa šupiny  hliníka odlupujú a dostávajú sa do jedla. Sú voľným okom neviditeľné a prehltnete ich!

Chemické lúhovanie.

Aj keby sa čiastočky hliníka neolupovali, stále môžete náhodne spôsobiť chemické vylúhovanie hliníka použitím niektorých korenín alebo kyslých potravín (napríklad citrónov) pri varení.

Dr. Essam Zubaidi zistil, že až 400 mg hliníka sa môže vylúhovať v hliníkovej fólii iba v jednom jedle!

„ČÍM VYŠŠIA JE TEPLOTA, TÝM VÄČŠIE JE VYLÚHOVANIE. FÓLIA SA NEDÁ POUŽIŤ NA VARENIE A NEMÔŽE SA POUŽÍVAŤ S PARADAJKAMI, CITRUSOVOU ŠŤAVOU A KORENÍM.“

Svetová zdravotnícka organizácia nazýva maximálnu povolenú dennú dávku 60 mg hliníka.

Vdychujete kovy.

Tento kov nie je potrebné prehltnúť, aby sa dostal do vášho tela. Ak si nezakryjete ústa a nos pečením jedla vo fólii na rošte, hliníkové častice sa môžu dostať do vášho tela cez dýchacie cesty.

Dym uvoľňovaný počas zahrievania nesie mikroskopické čiastočky hliníka, ktoré sa dajú ľahko vdýchnuť!

Je zrejmé, že ťažké kovy sú nebezpečné pre zdravie. Tu je niekoľko odporúčaní, ako sa chrániť pred týmto jedom:

1. V kuchyni nepoužívajte hliníkovú fóliu, bodka! Môže sa použiť iba na zabalenie studených potravín do chladničky. Na pečenie používajte sklenené ohňovzdornej nádoby.

2Neskladujte korenie, paradajky a citrusové plody v alobale. Kyseliny vylúhujú hliník priamo do vášho taniera!

3Hliníkový riad vyhoďte. Čo najskôr si kúpte hrnce z nehrdzavejúcej ocele.

4Ak je to možné, vymeňte hliníkovú fóliu za potravinový pergamen alebo papier na pečenie.

Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*